Posebna pravila za granične prijelaze u BiH zbog korona virusa

Mjere opreza zbog korona virusa u cijelom svijetu podignute su na najveću razinu. U našoj zemlji zdravstveno epidemioloske službe prate stanje, nema kažu opasnosti, niti mjesta panici. Posebna pravila i naređenja izdana su za granične prijelaze, zračne luke.

Ako ste boravili u Aziji u posljednjih mjesec dana ili ste pak državljanin neke od tamošnjih zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi korona virusa, na granici sa BiH bit ćete evidenirani.

“Naglasak je stavljen na ulazak državljana Kine i drugih, provjeravamo ulazne/izlazne pečate, popunjavaju upitnike imaju li simptoma. Do sada nije bilo slučajeva kod nas”, kazao je Draženko Krupljanin, vođa tima na GP Gradiška, javlja N1.

BH Pošte, Pošte Srpske i Hrvatske pošte Mostar obustavile su pojedine oblike pošiljki iz Kine. Sve zbog situacije u vezi s korona virusom. No, stručnjaci kažu, virus ne može preživjeti toliki transport.

“Pratimo situaciju što se tiče korona virusa. Nemamo do sada nekih pokazatelja da bi trebali poduzimatidodatne mjere na granici, ili bilo gdje. Činjenica je da ni Svjetska zdravstvena organizacija nije načisto, svako malo se pojavi neka nova informacija tko bi mogao biti prenosnik”, kazao je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Institut za javno zdarvstvo RS pripremio je plakate na kineskom i drugim jezicima, sa smjernicama putnicima o postupanju.

Plakati će narednih dana biti na svim graničnim prelazima. Nadležni ističu dobru suradnju sa svim koji su u rizičnom razdoblju putovalli u Kinu. Zemlju koja je za Bosnu i Hercegovinu, značajan trgovinski partner.

“BiH uvozi, ribu, riblje proizvode, morske plodove, hranu za kućne ljubimce. Sa spekta epidemiologa, s obzirom na vrijeme transporta tih proizvoda, oni ne očekuju da može imati efekata po zdravlje stanovništva. Naravno da ćemo pratiti analize. Treba istaknuti da je vanjskotrgovinski kinesko tržište nama značajno. S aspekta ekonomskih odnosa, ulaganja u BiH, NR Kina je naš partner”, izjavio je Staša Košarac, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH.

Ovih dana ipak, mnogi iz neznanja ili pak straha zaobilaze kineske radnje. Oni koji ulaze u BIH, a dolaze s područja na kojima je proglašena epidemija korona virusa, proći će posebne preglede i provjere. No, zdravstveno-epidemiološke službe kažu: imamo protokol po kojem postupamo, ali nema mjesta panici.

Prethodni članakMasovna peticija u Federaciji: Kad mogu političari putovati, mogu se i djeca liječiti
Sljedeći članakRoboti koji vade krv? Uskoro bi i to moglo biti moguće