Inspektori nastavljaju kontrole izdavanja fiskalnih računa i rada ‘na crno’

U posljednjih 15 dana mjeseca svibnja kantonalni tržišno-turistički i inspektori rada izvršili su ukupno 240 timskih kontrola s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada ‘na crno’ na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Zbog utvrđenih nedostataka su izdali 136 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 158.900 KM, a donijeli su i pet rješenja, od čega četiri o zabrani rada ugostiteljskih objekata i jedno o otklanjanju utvrđenih nedostataka, kazala je glasnogovornica KUIPKS-a Vildana Brdarić.

Prilikom vršenja inspekcijskih nadzora izdali su: 67 prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o radu FBiH, 50 prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o fiskalnim sustavima FBiH, osam prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o kontroli cijena FBiH, šest prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, šest prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača BiH i jedan prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH.
Kantonalni inspektori rada su prilikom navedenih kontrola otkrili i 36 radnika ‘na crno’, kazala je Brdarić.

Pojačani timski nadzori inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS bit će nastasvljeni i u narednom periodu.

Prethodni članakNogometaši BiH večeras igraju protiv Grčke
Sljedeći članakDanas isplata invalidnina za RVI i nositelje ratnih odličja