Akcija ‘Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan’ i ove godine u BiH

U utorak je u dvorani kina Meeting Point održana konferencija za medije radi najave ovogodišnje akcije čišćenja „Let’s do It – očistimo zemlju za 1 dan”, a koja će se realizirati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u subotu, 18. svibnja 2013. godine s početkom u 10,00 sati.

Akcija „Let’s do It – očistimo zemlju za 1 dan” najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizirao u našoj zemlji prošle godine, u sklopu globalne akcije čišćenja cijelog planeta „Let’s do it World”, a nositelji projekta su udruge građana „Ruke” iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, dok je generalni sponzor HT Eronet.

„Let’s Do It je najveći i najbrže rastući građanski pokret na svijetu. On uključuje 5 milijuna volontera iz 105 zemalja. Izuzetna nam je čast što je i 37. 500 građana iz Bosne i Hercegovine dio ovog svjetskog pokreta. Mi maštamo o Bosni i Hercegovini u kojoj će svi ljudi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, zajedno raditi za dobrobit budućih generacija i učiniti ovu zemlju ljepšim i boljim mjestom za život. Pozivamo građane da nam se pridruže u novoj akciji čišćenja BiH koja će se održati 18.5.2013 godine. Ove godine želimo vidjeti 200. 000 vrijednih ruku koje će skupiti 20. 000 tona otpada. Pozivamo i sve društveno odgovorne firme da nam pomognu u osiguravanju vreća, rukavica, vode i hrane za sve volontere na dan akcije. Postoji jako malo stvari koje sami možemo uraditi i jako malo stvari koje zajedno ne možemo uraditi. Hajde da to uradimo zajedno. Let’s Do It again”, kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke”.

Potporu akciji pružila je kompanija HT Eronet, koja je već drugu godinu uz projekt kao generalni sponzor. „Vjerujem kako će ovogodišnja akcija imati i bolje rezultate od prošlogodišnje. Prošle smo godine zajedno pokazali kako se možemo okupiti oko dobrog projekta, a za dobro svih, i zato sam uvjeren da će odziv volontera biti još bolji. Mi u HT Eronetu i dalje ćemo pružati potporu ovakvim i sličnim projektima značajnim za lokalnu, ali i širu zajednicu”, dodao je Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije kompanije HT Eroneta.

Vrijednost ove akcije i njene benefite prepoznao je i vladin sektor koji je i ove godine odlučio podržati aktivizam mladih entuzijasta.

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava akciju Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan. Ministarstvo će, kao i prethodne godine, pomoći da se i druge relevantne institucije Federacije BiH adekvatno uključe i podrže ovaj projekt (Federalni fond za zaštitu okoliša, kantonalna ministarstva, komunalna poduzeća i dr.)”, kazao je Mehmed Cero, pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš pri FMOiT.

Akcija “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” je 9.9.2012. godine uspješno realizirana u 105 općina u BiH. U akciji je sudjelovalo više od 37. 500 volontera koji su iz prirodnog okruženja očistili 5. 500 tona smeća. Najviše volontera bilo je u općini Široki Brijeg, njih 4000, a najviše smeća je skupljeno u općini Odžak – 680 tona. Zahvaljujući dobroj organizaciji akcija je protekla bez incidenta. Inicijatori akcije očekuju još bolje rezultate ove godine, te se nadaju još većem odzivu građana BiH, koje će pokazati potpuno novo lice naše zemlje.

Ciljevi naredne akcije su ambiciozni, ali ostvarivi:
1. Uključiti 100. 000 volontera u akciju;
2. Napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini;
3. Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća;
4. Podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.

Radi promocije i predstavljanja akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” bh. javnosti, u četvrtak, 7.3.2013. godine u Cinemas Club – Sloga s početkom u 22.30 sati održat će se koncert popularnog bh. pjevača Elvira Lakovića Lake. Ulaz je slobodan.

Za više informacija o najvećoj akciji čišćenja u BiH „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” i načinu registracije posjetite: www.letsdoit.ba ili kontaktirajte putem e-mail: info@letsdoit.ba i tel.: 033 832 664, mob.: 063 751 107.