Županijski sud poništio odluku o eutanaziji medvjeda Lake i Gvide

Županijska veterinarska inspektorica Nada Mustapić nije imala dovoljno dokaza niti je provela adekvatnu istragu da bi donijela odluku o eutanaziji medvjeda Lake i Gvide zbog čega je u upravnom sporu na Županijskom sudu u Novom Travniku izgubila parnicu. Kako tvrdi odvjetnik Midho Gekić, koji je besplatno zastupao Emina Ljutića, sud je poništio odluku o eutanaziji medvjeda koji su kod Emina pet i pol godina.

Pravna bitka

Emin Ljutić iz Bistrice kod Uskoplja/Gornjeg Vakufa pune dvije godine vodio je pravnu bitku kako bi zadržao dva medvjeda u svom vlasništvu koje je othranio nakon što im je majka uginula nagazivši na minu. Veterinarska inspektorica Srednjobosanske županije donijela je odluku da se medvjedi eutanaziraju, a Emin je bio obvezan platiti kaznu za neovlašteno držanje divljih životinja deset tisuća maraka i 4,5 tisuće za njihov pokop.

Nakon što je županijski sud u Novom Travniku ukinuo odluku o eutanaziji medvjeda Lake i Gvide, Eminu je veliki teret kako kaže „pao sa srca”,

– Kada mi je odvjetnik Midho javio da je sud poništio odluku o eutanaziji plakao sam od sreće. Nakon dvije godine tek sam se tada naspavao. Mogu reći da su mi mediji puno pomogli. Za ove dvije godine kroz moje dvorište i moj azil prošlo je 38 televizijskih ekipa. Bilo je tu pored domaćih i novinara iz Italije, Engleske, Njemačke, susjedne Hrvatske, čak iz Norveške. Moji medvjedi bili su zanimljivi i Al Jazeeri.

Mnogo mi je pomogla i Udruga za zaštitu životinja Noa iz Banje Luke. U BiH ima deset medvjeda u privatnim azilima, ali moji su najbolje uhranjeni i imaju najbolje uvjete, prenosi nam Emin izjavu ravnateljice Udruge za zaštitu životinja.

Prepoznaju mrazovac

Zanimljivo je reći da sve više mještana koji nisu sigurni u razliku između divljeg ili medvjeđeg luka i mrazovca donose biljke Eminovim medvjedima da ih oni prepoznaju.

– Moji medvjedi obvezno imaju salatu od divljeg luka, srijemuža ili medvjeđeg luka kako ga svi zovu. Kušam je i ja svakodnevno. Kako je ovdje u Uskoplju/Gornjem Vakufu preminula jedna žena, a čovjek teško otrovan od mrazovca koji je sličan medvjeđem luku, sve više ljudi donosi biljke kod mojih medvjeda. Ako ih moji medvjedi neće, onda je to sigurno mrazovac. Ako medvjedi jedu, onda je to sigurno srijemuž ili medvjeđi bijeli luk koji je odlična salata i lijek za snižavanje krvnog tlaka, kaže Emin Ljutić zadovoljan što su njegovi medvjedi konačno izvan „životne opasnosti”.

VL / HB.org