Županijske vlade podnose ostavke, ostavku podnio i Refik Lendo

Rat na ulicama, zapaljena zgrada Vlade i još nekoliko institucija, prekida se nastava u školama, ispiti na fakultetima. To je jučerašnja slika Tuzle, grada iz kojeg su krenuli prosvjedi protiv županijskih vlasti. Prosvjednici su jučer krenuli u do sada najjači napad na zgradu Vlade TŽ-a.

Policija se povukla

Na ulici je bilo oko 10.000 prosvjednika, policija se povukla, a prosvjednici su u roku od sat vremena zapalili zgradu Vlade. Zgrada je djelomično i opljačkana, a u jednom trenutku je dio prosvjednika bio zarobljen u zgradi zbog požara. Pojedinci su skakali kroz prozore kako bi se spasili. Nešto kasnije broj prosvjednika se povećao, a kolona je išla prema Tužiteljstvu i Sudu u Tuzli. I ove institucije su kamenovane, a policija je još uvijek bila na rezervnim položajima. Nastava u osnovnim i srednjim školama ovoga grada je otkazana do daljnjeg, a prekinuti su i ispiti na Univerzitetu u Tuzli. Nakon jučerašnjih događaja premijer Vlade TŽ-a Sead Čaušević je podnio ostavku. Gorjelo je jučer i u Zenici. Zapaljeno je nekoliko ureda u zgradi županijske Vlade, a prilaz vatrogascima je bio onemogućen. Nakon što su se oglušili na upozorenja policije da prestanu s kamenovanjem, došlo je do sukoba s policijom u kojima su deseci osoba ozlijeđeni. Skupine prosvjednika su se rasule i divljale po gradu, zapaljeni su automobili, napadnuta je i zgrada Općine. Vlada ZDŽ-a je podnijela kolektivnu ostavku.

Gori i Bihać

Zapaljeno je i nekoliko ureda županijske Vlade u Bihaću. Oštećeno je i puno objekata koji su uz glavne prometnice, a najviše je stradao hotel ‘Emporium’ kojem su porazbijana stakla, a djelomično je i opljačkan. Gorile su i gume na bihaćkim ulicama, a studenti koji su sudjelovali u prosvjedima tražili su da im se isplate mirovine. Bugojno, Jajce, Goražde, Orašje, Prozor, Travnik, Tešanj, Srebrenik su samo neki od gradova gdje su se također građani okupili kako bi prosvjedovali protiv lokalnih vlasti i pružili potporu prosvjednicima u Tuzli. Osim podrške načelnika policije Bare Pršlje, koji je jučer izjavio da podržava mirni skup, te da policija grada Jajca neće tući svoje građane kao Tuzlanska policija! Skup je podržao i održao govor i načelnik općine Jajce koji je izjavio da podržava građane Bosne i Hercegovine, te žaljenje za ozlijeđenima u Tuzli, kao i Branko Bungić! Skupu je nazočilo po slobodnoj procijeni blizu 500 ljudi, kako mladih, tako i starih koji su pitali za svoja prava, za svoja radna mjesta, stipendije i slično. Na skup se došlo pod “tri zastave, zastava Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Herceg Bosne, s tim da je omladina htjela pokazati da ih ne interesira proslost koja se ne smije zaboraviti, nego isključivo budućnost i sloga!

Nakon jednosatnog prosvjeda, sudionici su mirnom šetnjom zajedno prošli ulicama grada Jajca, te se razišli! Dramatično je i u Brčkom. Tamo se gradonačelnik Anto Domić (HDZ BiH) obratio prosvjednicima i izjavio kako se ne osjeća odgovornim za stanje u Distriktu, što je izazvalo bijes građana koji su zasuli zgradu Vlade Distrikta kamenjem. Određeno vrijeme su Domića i zarobili prosvjednici.

Ostavku podnio i načelnik Novog Travnika

Načelnik Novog Travnika Refik Lendo ponudio je ostavku na tu dužnost nakon prosvjeda koji su zahvatili BiH, priopćeno je iz te općine.

– Ukupna situacija na prostoru Bosne i Hercegovine, u svjetlu građanskih prosvjeda, natjerala me da kao načelnik općine Novi Travnik razmotrim novonastalu situaciju i u najboljem interesu očuvanja sigurnosti svakoga pojedinca, privatne i društvene imovine, poduzmem određene korake.

Istovremeno, izražavam svoje nezadovoljstvo skupom i neefikasnom državom, lopovskom privatizacijom, velikom nezaposlenošću, raširenom korupcijom i nepravdom i siromaštvom građana – stoji u ponuđenoj ostavci.

On navodi kako je dva puta, demokratskom voljom građana Novog Travnika, dobio mandat načelnika i prihvatio kao obvezu biti servis građanima i zajednici u cjelini.

– Sve to, čini me obveznim obratiti se svakom građaninu općine Novi Travnik i ponuditi svoju ostavku – navodi Lendo.

Marko Karačić / VL