Županijama ide 200 milijuna, gradovi i općine dobivaju pomoć od 30 milijuna KM

Županije, općine i gradovi u Federaciji imaju razloga za optimizam, iznos od ukupno 230 milijuna maraka od jučer je dostupan proračunima nižih razina vlasti u sklopu paketa pomoći za oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa. Vlada Federacije donijela je dvije odluke. Prvu koja se odnosi na raspodjelu sredstava od aranžmana s MMF-om u iznosu od 200 milijuna maraka na ime dodjele financijske pomoći proračunima županija u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19, piše Večernji list BiH.

Popis stanovništva

Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava županijama su broj stanovnika prema popisu stanovništva, kućanstava i stanova iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju. Ovom odlukom konačno je okončana višemjesečna priča o raspodjeli sredstava na one razine vlasti koje snose veliki teret krize, kao i uvažavanja ustavnih nadležnosti županija, a za što su se posebno borili hrvatski predstavnici u vlasti. Ovom odlukom svih deset županija može očekivati značajna financijska sredstva koja će dobro doći u procesu saniranja posljedica pandemije, a koje su se dobrim dijelom odrazile na poduzetnike koji trpe štetu u svojem poslovanju. Županijama su ova sredstva ključna ako žele provesti donesena zakonsko rješenja kojima će subvencionirati plaće, ali i održati poticajnu politiku u strateškim gospodarskim granama te bi svako daljnje odgađanje raspodjele bilo pogubno. Tomu svjedoči i činjenica kako pad prihoda u nekim županijama ide i do 38 posto u odnosu na vrijeme prije korone, a što je samo po sebi dovoljno za zaključak kako je potreba raspodjele sredstva od MMF-a tema o kojoj ovisi financijska stabilnost, ali i sve buduće aktivnosti na planu oporavka gospodarske djelatnosti. Druga dobra vijest sadržana je u odluci kojom su utvrđeni kriteriji raspodjele sredstava ovogodišnjeg proračuna FBiH iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima – županije i općine, u iznosu od 30,000.000 maraka. Od ovog iznosa, 10,000.000 KM bit će dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i općinama u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Pomoć zračnim lukama

Daljnjih 20,000.000 KM bit će dodijeljeno gradovima i općinama za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na temelju javnog poziva. Od ostalih odluka treba navesti kako je Vlada najavila subvencioniranje JP Zračna luka Mostar u iznosu od 930.000 KM, a isti iznos bit će doznačen i JP Zračna luka Tuzla.

Za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja JP Međunarodna zračna luka Sarajevo odobreno je 700.000 KM, a za JP Zračna luka Bihać 300.000 KM. Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je Vladu FBiH s informacijom, pripremljenom u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, o revidiranju jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za sektor okoliša u Bosni i Hercegovini.

Prethodni članakVITEZ: U ponedjeljak i utorak pojedini dijelovi grada neće imati struje
Sljedeći članakPlenković: Potpora bh. Hrvatima nikada neće doći u pitanje, ostajemo i najsnažniji zagovornik EU puta