ŽUPA VITEZ: Župne obavijesti – Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica

Župne obavijesti župe Vitez: Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica.

Danas je Cvjetnica – dan Isusova svečanog uzlaska u Jeruzalem. Mise su i dalje bez naroda. U utorak je treći utorak pobožnosti trinaest utoraka svetom Anti. Kod kuće svoje možete izmoliti krunicu i pobožnost svetom Anti.

Pred nama je Veliki tjedan. Nažalost i u tom tjednu svi obredi i mise bit će bez naroda.

Veliki četvrtak – Dan ustanovljenja Euharistije i svećeničkog reda. Svećenici slave misuPosljednje večere u 18,00 sati. Od 19 i 00 sati naša župna crkva bit će otvorena za čašćenje Isusa, kao sjećanje na Isusovo bdjenje u Maslinskom vrtu.

Veliki petak – Dan Isusove muke i smrti na križu. Pratimo Krista na njegovom putuponiženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost, daju pečat tom danu. Na Veliki petak je zapovjedni post i nemrs. Obredi počinju u 18,00 sati.

Velika subota – Dan tišine. Isus je umro, Bog je mrtav. Čitav svijet stoji zaprepašten predtajnom smrti. Isus leži u grobu. Sašao je nad pakao – nalazi se u najvećim dubinama svoje osamljenosti, i to već tri dana. Vrata smrti kroz koja je prošao Isus čekaju sve nas. Vrata su to kroz koja nam je samima proći. Potpuna je to samoća i napuštenost. Tišina koja vlada u carstvu mrtvih izaziva strah čovjeka pred ovom samoćom. U duboku zbilju pakla i strah posljednje osamljenosti silazi Krist. Iz carstva smrti dopire poruka Velike subote: samoća je nadvladana. Postoji ruka koja nam je pružena, koja nas vodi. Pakao više nije tako strašan, on je nadvladan. Naš Bog vlada. Od 20,00 sati u našoj župnoj crkvi počinje VAZMENO BDIJENJE.

BLAGOSLOV JELA: Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs nauobičajeni način i u crkvi, blagoslov će se obaviti u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: Neka glava obitelji okupi na Uskrs obitelj oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov. Nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, glava obitelji uzme blagoslovljene vode i poškropi jelo, koje potom svi zajedno blaguju.

OBAVIJEST: Odlukom kardinala odgađaju se krizmena slavlja koja su bila predviđena u sljedećim terminima: 18., 19., 25. i 26. travnja 2020. Slavlje drugih krizmenih slavlja u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju pandemijske situacije, a župnici će biti pravovremeno obaviješteni.

OBAVIJEST: Sva događanja u našoj župi moći ćete pratiti preko facebook stranice VITEZ INFO. Svake nedjelje sveta misa je u 11,00 sati u župnoj crkvi.

Obitelj je “kućna Crkva” ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, sabranosti, pučke pobožnosti, čitanja Svetog pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću “Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1).