Župa Vitez: Raspored svetih misa i obreda u Velikom tjednu

Ovaj tjedan je Veliki tjedan. Veliki ili sveti tjedan je sedmica prije Uskrsa. Počinje nedjeljom Cvjetnicom, a završava Uskrsom. U bogoslužju je sav prožet uspomenom na Isusovu muku. Svaki dan toga tjedna zove se veliki, a napose su posljednja tri dana (Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota) prožeta najvećim događajima Isusova života i njegovih djela za spasenje svijeta. To su muka, smrt i uskrsnuće. 

VELIKI ČETVRTAK – slavimo misu Posljednje večere u 18 sati. Prije mise bit će prigoda za svetu ispovijed.
Isus je imao svoju posljednju večeru – Pashu. Svojim je Apostolima oprao noge i time im želio pokazati da ljubav nema ni mjere ni granica. Od toga dana imamo ono najbitnije u svojoj vjeri i kršćanskom životu. Euharistiju – svetu misu, pričest. U 22 i 30 sati u crkvi ćemo imati bdjenje pred Presvetim kao sjećanje na Isusovu pripremu u Maslinskom vrtu na ono što ga čeka.

VELIKI PETAK – obredi počinju također u 18 sati. Prije obreda prigoda za svetu ispovijed. To je dan Isusove muke i smrti na križu. Na Veliki petak pjeva se Isusova muka, obavlja se obred ljubljenja križa. Nakon obreda pjevat će se Gospin plač.
Taj dan je u središtu križ, stoga se vjernici pozivaju na razmatranje muke, smrti i ukopa Gospodinova. Veliki petak je u Katoličkoj crkvi dan strogoga posta i nemrsa. Isus prolazi svoj križni put od osude do smrti na Kalvariji i prinosi Ocu najsavršeniju žrtvu. Svoju ljubav prema Isusovoj žrtvi pokažimo klanjajući se križu “na kojem je Spas svijeta visio” te molimo s Crkvom za čitav svijet. Obredi se sastoje od tri dijela: Službe čitanja, ljubljenja križa te pričesti. Veliki petak je dan Isusove smrti, dan kad je Isus položen u grob. Zato ćemo organizirati čuvanje Isusova groba. Molimo sve koji žele čuvati grob da se prijave u župni ured. Grob će se čuvati odmah nakon Gospinog plača i to po sat vremena sve do ujutru.

VELIKA SUBOTA – svečana misa sa obredima u 20 sati. Prije mise bdijenja prigoda za svetu ispovijed. Za obrede na Veliku subotu vjernici trebaju ponijeti svijeće, jer je to večer kada se iz tame prelazi u svjetlo Isusova uskrsnuća. U subotu navečer započinje svečana proslava Uskrsa.
Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije. Vjernici posjećuju Božji grob i suočavaju se svojom stvarnošću i stvarnošću svijeta, snagom zla i grijeha koji imaju razornu snagu i samoga Boga “usmrtiti.” Velika subota počinje lucenarijem ili službom svijetla. Blagoslivlja se vatra izvan crkve, na njoj se pali uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista uskrsloga, naše svijetlo. Unosi se u procesiji u župnu crkvu koja je u mraku. Tek usnosom uskrsne svijeće u crkvu pale i vjernici svoje svijeće i pale se sva svijetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći. Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje psalama, slušamo Božju riječ o stvaranju, kroz pslame hvalimo i slavimo Gospodina i njegova djela. Čitanja završavaju svečanom pjesmom Slava Bogu na visini i tada se oglase orgulje, sva zvona na crkvama, pale svijeće.

Pozivamo vas da svi, baš svi dođete na ove velike dane, najveće dane za nas katolike.

Na Veliku subotu u jutarnjim satima obavit će se blagoslov jela po sljedećem rasporedu:
Dubravica – 9 sati
Kruščica – 9 sati
Mošunj – 9 sati
Topala – 9 i 30 sati
Župna crkva – 9 i 11 sati.
Tko želi darovati jaja za franjevačko sjemenište neka u subotu ujutro ponese zajedno sa hranom i preda prakaraturima.

Napominjemo da u ova tri dana (Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota) nema jutarnjih misa. Mise i obredi su uvečer u župnoj crkvi.

USKRS  U uskrsnuću svoga Sina, Bog dovršava ono što je u Isusovu životu ostalo fragment. On dovršava nedovršenu simfoniju Isusovog života. Mise su na svim mjestima po redovitom rasporedu.

Prethodni članakU Novoj Biloj premijerno prikazan film Bijeli put
Sljedeći članakCijena janjetine nije se mijenjala od 2000. godine, a troškovi…