Župa Skopaljska Gračanica proslavila patron 

U nedjelju, 26. lipnja vjernička zajednica Skopaljska Gračanica proslavila je svoj patron, Srce Marijino. Središnje misno slavlje predvodio je gučgorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić, koji je taj dan bio u kanonskoj vizitaciji ove vjerničke zajednice.

Na početku svečanog liturgijskog slavlja domaćin, župnik vlč. Ilija Ivoš pozdravio je vjernike Skopaljske doline, susjedne svećenike koji su koncelbrirali, i predvoditelja mons. Jurišića, te pozvao sve da zajedno mole Bezgriješno Srce Marijino za mir u Ukrajini, svijetu i našem “izvitoperenom društvu gdje vrlo mali broj ljudi odlučuje o većini”, te osvijestio činjenicu da kada se izbaci Boga iz društva, čovjek bježi od njega samoga. “Bezgrješno Srce Marijino jedinstven je primjer Božjega djelovanja u ljudskoj osobi”, rekao je vlč. Ilija.

U prigodnoj propovijedi predsjedatelj se osvrnuo na važnost pobožnosti Prečistom Srcu Nebeske Majke. Kazao je kako srce Majke uvijek upućuje na srce njezinog Sina i našega Gospodina, podijelivši s okupljenima svoje bogoslovsko iskustvo pohoda ovoj župi. Također je molio za mir u cijelom svijetu.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor.

Ova vjernička zajednica se za ovu svetkovinu pripremala trodnevnicama koje je predvodio bivši župnik vlč. Tadija Ivoš, a koji je sada na službi u Kandiji.

P.K./ J.M., KT