ŽSB: Ugostiteljima i trgovinama jučer 26.000 KM kazni, dižu cijene i ne poštuju zabranu rada

Inspekcija Ministarstva gospodarstva ŽSB jučer je napisala čak 26.000 KM kazni gospodarskim subjektima koji se nisu pridržavali odluke federalne Vlade o zamrzavanju cijena na razinu onih koje su bile 5. ožujka ove godine.
Kako je kazao resorni ministar Nisvet Hrnjić, pojačan intenzitet rada tržišne, prometne i ugostiteljske inspekcije očekuje se i narednih dana.

“Jučer je bilo 11 detaljnih naloga s više prekršajnih naloga te je izrečena kazna u iznosu od 26.000 KM, a prekjučer nešto manja. Nas to ne veseli jer to znači da se gospodarski subjekti ne pridržavaju odluke Vlade FBiH. Inspekcijski nadzor će sigurno biti pojačan i u narednom periodu, i još jednom ih pozivam da se pridržavaju odluke”, rekao je Hrnjić.

Inspekcija je kazne pisala po osnovu podizanja cijena na razinu veću od one koja je bila 5. ožujka te prodaje robe bez deklaracije a, kako kaže ministar, posebno će biti kažnjavani svi koju robu budu prodavali s kamiona uz cestu ili u pozadini trgovina.

“Inspekcije pojačane ljudima iz MUP-a intenzivno će raditi na kontroli, svima nam je u interesu da se ne širi panika kad je u pitanju nestašica robe. Već imamo slučajeve da se roba prodaje u pozadinama trgovina ili uz magistralni put s kamiona. To su postupci koji će biti najstrože sankcionirani”, rekao je Hrnjić.

Dodao je i kako ima slučajeva u kojima ugostitelji ne poštuju zabranu rada.

“Ima slučajeva u kojima su objekti zaključani, a gosti su unutra. Ljudi se dovijaju na različite načine, ali poručujem im da nemaju računa to raditi jer će ih inspekcija sigurno kazniti. Kazne su dovoljno visoke da nemaju računa to raditi”, kazao je Hrnjić za Drukčiji radio.