ŽSB prva u F BIH izabrala izaslanike u Dom naroda Parlamenta F BiH

Nastavak Konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanske županije prekinute 21. studenoga, održan je u srijedu u Travniku.

Nazočni su bili svi zastupnici, njih 30 (8 HDZ BiH; 8 SDA; 4 SBB; 4 SDP, 3 DF, 2 HDZ 1990.; 1 HSS „Stjepan Radić“), a nakon tajnog glasovanja u Dom naroda Federacije BiH izabrani su iz Kluba hrvatskog naroda, Lidija Bradara, Mirko Batinić, Dražen Matišić (HDZ BiH), Refik Poparić iz Kluba Bošnjaka (SDA) i Nikola Simić, iz Kluba Srba (SDP).

Na nastavku sjednice došlo je do promjene predsjedatelja Kluba Bošnjaka, pa je, umjesto ranije izabranog Senada Selimoviće (SDP) izabrana Halima Crnica(SDA) što govori da su konačno izglađeni nesporazumi između SDA i DF-a nakon razgovora u Sarajevu s liderima ovih stranaka, Izetbegovićem i Komšićem. S druge strane, prema međustranačkom dogovoru, SDA će podržati kandidata DF-a na mjesto predsjedatelja/zamjenika županijske Skupštine, kazao je novinarima Asim Mekić, predsjednik KO SDA Srednjobosanske županije.

Na Konstituirajućoj sjenici održanoj 21. studenog, od trojice predloženih kandidata za predsjedatelja/zamjenika županijske Skupštine, maksimalan broj glasova dobio je predloženi kandidat iz reda HDZ-a, Josip Kvasina, dok predloženi kandidati iz klubova Bošnjaka i Srba nisu dobili potrebnu većinu. To je i razlog da je, na prijedlog predsjednice Kluba Hrvata Lidije Bradara, Skupština s 11 glasova Hrvata i 8 glasova SDA, ovlastila Josipa Kvasinu da sa svim ovlastima vodi županijsku Skupšinu sve dok se ne kompletira skupštinsko rukovodstvo.