ŽSB: Poziv na odgovorno ponašanje – Od ukupno 34 smrtna slučaja, čak 28 u proteklih pet tjedana!

U zgradi Vlade Županije Središnja Bosna održan je sastanak kojem su nazočili premijer ŽSB, Tahir Lendo, te predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, ministar Anto Matić.

Sastanku su, također, nazočili i direktor Zavoda za javno zdravstvo ŽSB, Sead Karakaš, glavni županijski inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Husein Kadrić, kao i načelnici srednjobosanskih općina.

Na sastanku se razgovaralo o „Trenutačnoj epidemiološkoj situaciji na području ŽSB – provođenju mjera i naredbi u vezi s borbom protiv koronavirusa (COVID-19).

Premijer Županije Središnja Bosna je upoznao općinske načelnike s lošom epidemiološkom situacijom, te ih pozvao da, sukladno svojim nadležnostima djeluju na provedbi akata i naredbi federalnog i županijskog kriznog stožera.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo, Sead Karakaš, informirao je općinske načelnike da situacija u Županiji Središnja Bosna ima loš trend, odnosno da svaki dan evidentiraju više oboljelih. Trenutačna situacija predstavlja veliki problem kada je zdravstveni sustav u pitanju.

Do sada su na području ŽSB potvrđena 34 smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, a 28 smrtnih slučajeva samo u posljednjih pet tjedana.
Karakaš je naglasio da se ovaj ljetni period trebao iskoristiti da se takav trend promijeni kako bi se stvorili bolji uvjeti za ulazak djece u školu i sve ono što nas očekuje na jesen, kada će nam se, uz ovu situaciju, pojaviti i sezonska gripa, što će sigurno početi praviti dodatne probleme.

U otvorenom razgovoru nazočnih na sastanku povodom loše epidemiološke situacije u ŽSB, naglašeno je da su žarišta zaraze uzrokovana nepoštivanjem naredbi i propisanih mjera, odnosno nenošenjem maski, nepoštivanjem distance na otvorenim prostorima i u zatvorenom prostoru, kao što su to propisali Zavod za javno zdravstvo ŽSB i krizni stožeri.

Na sastanku su, nakon razmatranja trenutačne epidemiološke situacije, doneseni i slijedeći zaključci:
• općinski načelnici iz svoje nadležnosti pomoći će domovima zdravlja, u smislu daljnjeg praćenja i opremanja potrebnom opremom za normalan rad, u granicama mogućnosti;
• općinski stožeri, zbog interesa općinskih načelnika, žele sudjelovati u saniranju i poboljšanju stanja epidemiološke situacije;
• Krizni stožer Ministarstva zdravstva izradit će informacijski sustav za obavještavanje o trenutačnoj situaciji na području Županije zbog praćenja i obavještavanja općinskih načelnika;
• svi inspekcijski organi nastavit će na terenu pojačanu kontrolu provođenja mjera i propisanih naredbi;
• svi će, u okviru svoje nadležnosti, reagirati i obaviti razgovore s vjerskim institucijama o provođenju propisanih mjera i naredbi;
• inspekcije Ministarstva gospodarstva, sanitarna inspekcija u suradnji s MUP-om, pojačat će mjere kontrole zbog nepoštivanja propisanih mjera i naredbi te radnog vremena iza 23 sata.
• posebno će se pratiti stanje u obrazovanju nakon početka nastave.

“Još jednom pozivamo sve građane Županije Središnja Bosna da se pridržavaju propisanih mjera i naredbi jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana. Upućujemo apel svim građanima Županije Središnja Bosna da se ponašaju odgovorno i da se strogo pridržavaju pojačanih higijensko-epidemioloških mjera koje su izdale nadležne institucije kako bismo zaštitili sebe, svoje obitelji i najugroženije kategorije stanovništva”, poručeno je sa sastanka.

Prethodni članakKardinal Puljić: Moje je dati Papi ostavku, ali u prvom planu je što će Bog uraditi
Sljedeći članakIlija Nakić: Hrvati najviše dali za mir u BiH, ali nisu dobili ravnopravnost