ŽSB izdvaja 5,6 milijuna maraka za ekonomiju pogođenu pandemijom

Oko 5,6 milijuna maraka bit će izdvojeno iz proračuna Županije Središnja Bosna (ŽSB) za pomoć ekonomiji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Predviđeno je to Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je u ponedjeljak odobrila Skupština ŽSB-a, a kojim je, među ostalim, planirano sufinanciranje minimalne neto plaće, piše Fena.

Ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) ocijenila je da su planirana sredstva nedostatna, ali da je to trenutno jedina financijska mogućnost ŽSB-a.

“Sredstva su zasigurno nedostatna i nije isključeno da kasnije budu planirana dodatna. Međutim, u okviru raspodjele raspoloživih sredstava zakonski priortet imaju ustavne funkcije, a to su kreditne obveze županije, a onda neto plaće porezi i doprinosi proračunskih korisnika”, naglasila je ona.

Ministar gospodarstva ŽSB-a Nisvet Hrnjić (SDA) kazao je da Zakon, uz ostalo, podrazumijeva odgodu plaćanja koncesijskih naknada, te oslobađanje od parafiskalnih nameta, te da se, u prvom redu, odnosi na djelatnosti kojima je bio zabranjen rad, a potom i na poduzeća koja su imala pad u poslovanju od najmanje 20 posto.

“Vlada će donositi posebne odluke, odnosno mjesečne programe kako bi realni sektor što prije donio neophodna sredstva. Ovaj zakon se, prvi put, našao na sjednici Vlade još 14. svibnja i žao mi je što ga ranije nismo usvojili”, dodao je Hrnjić.

Vlada ŽSB-a raspisala je do sada javne pozive sufinaciranje travanjskih i svibanjskih plaća radnicima u djelatnostima kojima je, usljed pandemije, bio zabranjen rad.