ŽSB: DF obustavio sve pregovore sa SDA i HDZ-om

Županijski odbor Demokratske fronte ŽSB obustavio je sve daljnje pregovore sa SDA i HDZ-om u vezi s formiranjem zakonodavne i izvršne vlasti na razini ŽSB.

Kao razlog naveli su samoinicijativno zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine ŽSB, bez usuglašavanja sa svim političkim subjektima koji participiraju u radu Skupštine ŽSB , i mimo procedura propisanih poslovnikom o radu iste i Ustavom ŽSB.

“Prekršen je i sporazum potpisan na inicijativu SDA dana, 3.12.2014. godine, o zajedničkom djelovanju u ŽSB, a kojim se definišu raspodjele pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u SBK, između koalicionih partnera, SDA, HDZ i DF. Po ovom sporazumu je izabran delegat u Dom naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda, odnosno SDA, a mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBK, je trebalo pripasti DF, što nije ispoštovano od strane koalicionih partnera, a što se pokušava zakulisnim radnjama, i privatnim “talovima“ s drugim političkim opcijama izigrati”, navodi se u saopćenju Županijskog odbora Demokratske fronte ŽSB, prenosi Klix.ba.