Zovko na znanstveno-stručnom skupu „Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?”

Hrvatska eurozastupnica Europske pučke stranke, Željana Zovko, sudjelovala je na znanstveno-stručnom skupu „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?” u organizaciji Ureda hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Skup je okupio sveučilišne profesore, aktere javnog života, kulturne djelatnike i druge stručnjake koji su dali svoju viziju budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u BiH. Okupljenima su se obratili hrvatski član predsjedništva Dragan Čović, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i europskih poslova RH Davor Ivo Stier, rektori sveučilišta u Mostaru, Splitu i Zagrebu.

Tom prigodom zastupnica Zovko je izjavila da su Hrvati konstitutivan narod u BiH naglasivši kako to ne znači samo etnička prava Hrvata, nego i prava postojeće multietničke zajednice usredotočene na hrvatski jezik, kulturu i povijesno iskustvo.

„Naš konstitutivni status naroda je viši standard i obveza nego što su to samo etnička prava”, dodala je Zovko.

U zaključcima skupa u Neumu naglašeno je da su Hrvati BiH  kroz povijest doprinosili izgradnji  europskih vrijednosti te da imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicama koji je utemeljen na europskim vrijednostima. Stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno je povezan s njezinim napretkom na europskom putu, a konstitutivnost kao temeljna odrednica države BiH, koja je verificirana i ustavom Bosne i Hercegovine, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe.

Prethodni članakOmladinke OK Vitez završile redoviti dio prvenstva kao prvaci u svim kategorijama
Sljedeći članakFenomenalna Dora Ćosić brončana u Rumunjskoj