Zovko uputila pismo povjerenicima Europske komisije da spriječe zabranu korištenja tungsten rasvjete

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko jutros je uputila pismo povjereniku i potpredsjedniku Europske komisije za energetsku uniju Marošu Šefčoviču, povjereniku Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguelu Arias Cañeteu te povjerenici Elżbieti Bieńkowskoj, zaduženoj za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike u kojem ih je pozvala da spriječe zabranu tzv. tungsten rasvjete.

Zovko je u svom pismu upozorila na štetu koju izmjene propisa o uvjetima energetskog označavanja rasvjetnih proizvoda mogu donijeti hrvatskoj, ali također i europskoj kulturi te da će izmjene izazvati velike troškove, kako radi nove opreme, tako i radi svih dodatnih radova i angažmana, što manje kulturne institucije u Republici Hrvatskoj neće moći podnijeti. Navela je i da, osim financijskih i organizacijskih štetnih posljedica eventualnog donošenja ove zabrane, u obzir trebaju uzeti i strukovne štetne posljedice jer su klasična žarulja sa žarnom niti (tungsten) još uvijek jedinstven i nezamjenjiv alat oblikovatelja svjetla i LED je, uz sav napredak tehnologije, još uvijek ne može zamijeniti.

„2018. je godina europske kulturne baštine i smatram da Europska unija ne bi trebala donositi ovakve zabrane koje bi mogle imati poguban učinak za kulturna dobra kao i njezino funkcioniranje. Imajući na umu specifičnost kulturnih institucija i činjenicu da nisu svi kulturni djelatnici u istim pozicijama u državama Europske unije, a neke od njih, od kojih ističem Republiku Hrvatsku, daleko su ispod mogućnosti ulaganja u nove tehnologije“, stoji u pismu zastupnice Zovko.

Na kraju je navela da ukoliko se želi raditi na energetskoj učinkovitosti smatra da bi se trebao uzeti u obzir i socijalni i kulturni trenutak u budućem planiranju kada se donose ovakve odluke.