Zoran Milić se izjasnio da nije kriv za zločin u Busovači

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Zoran Milić izjasnio se da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 22. ožujka 2013. godine optužnicu kojom se Zoran Milić tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zoran Milić, za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine, kao pripadnik brigade „Nikola Šubić Zrinjski” na području općine Busovača postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

On je, navodno, 26. travnja 1993. godine, u Busovači zajedno sa Zoranom Marinićem, pripadnikom HVO-a Busovača, došao do kuće svjedoka B-1 kojom prilikom su nečovječno postupali i nanosili jak psihički i fizički bol i patnje svjedoku B-4 i djeci svjedoka B-1 i B-4 te protupravno, samovoljno i vojnim potrebama neopravdano uništavali imovinu svjedoka B-1.

Nakon toga su, kako optužnica dalje navodi, navodno otišli do druge kuće u kojoj su nekoliko civila lišili života, a drugima povrijedili tjelesni integritet i zdravlje, priopćeno je iz Suda BiH.