Zoran Milanović u posjetu Mostaru, Sarajevu, Vitezu i Širokom Brijegu

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u našoj zemlji 27. i 28. veljače, kada će posjetiti Sarajevo, Mostar, Vitez i Široki Brijeg. Tijekom svog posjeta Milanović će se sastati s najvišem državnim vrhom, ali će obići i ustanove koje je financirala Vlada RH, akademije, samostan te neke tvrtke. Glavna tema razgovora bit će odnosi dviju zemalja, s posebnim naglaskom na otvorena pitanja, javljaju brojni bh. mediji.

Plan posjeta

Milanović će se 27. veljače sastati s novoizabranim predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s tročlanim Predsjedništvom BiH. Nadalje, prvog dana posjeta našoj zemlji hrvatski premijer boravit će i u Vitezu te posjetiti bolnicu u Novoj Biloj čiju je izgradnju 90-ih godina financirala Vlada RH.

Dan kasnije, 28. veljače, prvo će posjetiti Mostar gdje će se s sastati s čelnicima grada i posjetiti Stari grad. Potom će posjetiti i Široki Brijeg gdje će obići samostan, Akademiju likovnih umjetnosti i jednu privatnu tvrtku.

Otvorena pitanja

Brojna su otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, a mnoga će se otvoriti nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prema mnogima, naša zemlja uvelike nespremna dočekuje ulazak Hrvatske u EU. Sve to bit će tema razgovora državnih vrhova dviju zemalja, odnosno pronalazak modaliteta prema koji će se početi rješavati ti problemi. Naime, još uvijek nisu riješena pitanja granica, luke Ploče, određena imovinska pitanja, itd. Sve to potrebno je riješiti do 1. srpnja 2013. godine, kada Hrvatska postaje članicom EU-a. Nadalje, Hrvatskoj je jedan od prioriteta reguliranje prolaska kroz Neum nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU-a. Hrvatska Vlada taj problem želi riješiti izgradnjom autoceste kroz BiH, a ne gradnjom Pelješkog mosta. Posjet Milanovića bit će prigoda da se po prvi put na najvećim razinama razgovara o ovom pitanju.

Ništa manji prioritet za Hrvatsku nije ni problem hrvatskih tvrtki koje izvoze u BiH. Za njihove će proizvode iduće godine biti uvedena carina, jer ulaskom u EU Hrvatska napušta CEFTA-u. Time će, procjenjuje se, hrvatske tvrtke izgubiti par stotina milijuna kuna, a u pitanje će biti dovedeno i oko 10.000 radnih mjesta koje ovise o bh. tržištu.

Nova politika

Nova hrvatska Vlada najavila je kako će imati novu politiku prema Hrvatima u BiH i zemlji u cijelosti. Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić u nekoliko navrata jasno je kazala kako će Kukuriku koalicija prema bh. Hrvatima voditi politiku “bez figa u džepu” te će biti vjetar u leđa na putu naše zemlje prema euroatlantskim integracijama. Prema tome, mnogi u našoj zemlji očekuju dodatno zatopljenje u odnosima dviju zemalja, prenosi HB.org.