ŽO HDZ BiH ŽSB raspravljao o stanju sigurnosti

U Vitezu je u nedjelju 9. veljače 2014. godine održana 4. izvanredna sjednica Županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH Županije Središnja Bosna (ŽSB) u proširenom sastavu. Na sjednici su, pored članova ŽO HDZ BiH ŽSB bili i stranački dužnosnici na višim razinama vlasti koji su s područja ŽSB, potom ministri u Vladi ŽSB imenovani na prijedlog HDZ BiH, predsjedatelj Sabora ŽSB i zastupnici HDZ BiH u Saboru ŽSB, predsjednici Općinskih organizacija HDZ BiH u ŽSB, načelnici općina i predsjedavajući Općinskih vijeća koji su iz HDZ BiH te čelnici županijskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na sjednici se razgovaralo o aktualnom stanju sigurnosti u Federaciji BiH, posebice ŽSB.

Nakon rasprave doneseno je nekoliko zaključaka, a ŽO HDZ BIH ŽSB svjestan težine socijalnog stanja mnogih stanovnika BiH, smatra neophodnim brže rješavanje brojnih nagomilanih problema te osuđuje manipulaciju nezadovoljstvom u političke i druge svrhe.

„Sigurnosni sustav u BiH, Federaciji BiH i mnogim županijama imao je ozbiljne propuste u zaštiti života i zdravlja ljudi, njihove imovine i državne imovine na svim razinama kao i demokratskog poretka. Odgovornost za pričinjenu štetu moraju podnijeti svi koji su je počinili ili organizirali počinjenje, kao i oni koji su bili dužni i obvezni da zaštite živote i zdravlje ljudi te imovinu, a nisu”, navodi se u priopćenju za javnost ŽO HDZ BIH ŽSB.

ŽO HDZ BIH ŽSB od Vlade ŽSB i sigurnosnih tijela traži da, sukladno ustavnoj i zakonskoj nadležnosti, zaštite živote i imovinu svakog stanovnika ŽSB, kao i imovinu pravnih osoba kako ne bi došlo do samorganiziranja stanovnika s ciljem zaštite, a što može odvesti u tragična događanja.

„Interesantno je da se nezadovoljstvo nije iskazalo pred Vladom Federacije BiH koja je neustavna, nezakonita i nelegitimna te je kao takva uzrok najveće krize od Daytona do danas, dok se istodobno šalje politička poruka o gašenju županija paljenjem zgrada županijskih Vlada. Pozivamo sva tijela i osobe nadležne za sigurnost u BiH, F BiH da profesionalno obnašaju svoju dužnost, bez politikantstva”, kaže se u priopćenju ŽO HDZ BIH ŽSB.

Priopćenje se zaključuje pozivom svih na mir, dostojanstvo i toleranciju, odnosno korištenje demokratskih procedura kao jedinog ispravnog puta ostvarenja svojih prava.