ŽO HDZ BIH ŽSB najoštrije osudio napade na katoličke vjerske objekte i imovinu Hrvata

ŽO HDZ BiH ŽSB najoštrije je osudio najnovije napade na katoličke vjerske objekte i imovinu Hrvata u središnjoj Bosni te zatražio žurnu i učinkovitu policijsku istragu.

Naime, zasad nepoznati počinitelji proteklog su vikenda oštetili 28 nadgrobnih spomenika u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu. Drveni križevi su počupani i okrenuti naopačke, betonski također kao i mramorne nadgrobne ploče. Dogodilo se to noću sa subote na nedjelju, a samo noć kasnije odjeknula je eksplozivna naprava u ugostiteljskom objektu „Champion” u Travniku čiji je vlasnik Željko Dujić.

“Dok se u nama susjednoj Republici Hrvatskoj slavio ulazak u Europsku uniju, sa svim europskim stečevinama kao što su ljudska prava i slobode, Hrvati središnje Bosne još su jednom, po tko zna koji put, na svojoj koži osjetili što znači živjeti u nesigurnosti i bez osnovnih ljudskih prava, čak i prava na mir pokojnika. Dva posljednja događaja nažalost navode nas na zaključak da je BiH od Europske unije i svih njezinih stečevina još korak dalje jer strah i nesigurnost sastavni su dio života Hrvata središnje Bosne koji čak nisu imali priliku ni dostojanstveno proslaviti pridruživanje RH Europskoj uniji, države koja je njihova druga domovina. Umjesto da se raduju što su kao hrvatski državljani od sinoć i sami građani EU, kao „hladan tuš” Hrvate središnje Bosne u surovu stvarnost nesigurnosti i života bez osnovnih ljudskih prava vraćaju vandali koji uništiše 28 posljednjih počivališta katolika u Bugojnu te eksplozija u ugostiteljskom objektu u Travnik”, navodi se u priopćenju za javnost ŽO HDZ BIH ŽSB.