ŽO HDZ 1990 SBŽ službeno krenuo u kampanju

Sjednicom Predsjedništva Ž.O. HDZ-a 1990. s predsjednicima općinskih organizacija održanog u ponedjeljak navečer u Travniku, na kojoj je razmatrana stranačka izborna strategija i službeno je počela izborna kampanja ove stranke u Srednjobosanskoj županiji. Prisutan je bio i zamjenik predsjednika HDZ-a 1990., Rudo Vidović, a nakon sjednice novinarima se obratila predsjednica Ž.O., Slavica Josipović.

Kazala je kako je izborna strategija koju je usvojilo Predsjedništvo stranke u Mostaru, okvir koji usmjerava, koji je putokaz općinskim organizacijama kako i u kom smjeru ići u pripremama za listopadske izbore. „Jer, kazala je Slavica Josipović, mi u Srednjobosanskoj županiji smo dobili slobodu tražiti, od općine do općine, najbolje i najprihvatljivije načine dogovora, sporazuma i mogućih koalicija sa strankama HNS-a. To pak znači da ćemo, to će biti naša strategija u pregovorima sa strankama HNS-a, prije svega s HDZ BiH, da za načelnika svake općine bude samo jedan kandidat, iz stranke kako se dogovorimo, a može biti i nestranačka osoba ako će svojim ugledom, sposobnostima, potrebnim stručnim i obrazovnim referencama, ispunjavati potrebne kriterije, a uz to biti i prihvatljiv za sve zainteresirane stranke iz HNS-a”, kazala je novinarima Slavica Josipović i istaknula kako su na sjednici zauzeli i stajalište kako i na koji način formirati izborne liste za općinska vijeća.

„Zaključeno je da našim partnerima predložimo jedinstvene izborne liste a što nikako ne mora biti i pravilo ako u razgovorima i pregovorima procijenimo i ocijenimo da je u nekim općinama bolje ići s više stranačkih lista”, naglasila je predsjednica Josipović dodajući kako se ne smije dozvoliti da Hrvati, u bilo kojoj općini, imaju više kandidata, kao što je to na izborima prije četiri godine bilo u Novom Travniku. „U Vitezu, recimo, kazala je Slavica Josipović, za prošle izbore, uz HDZ BiH, kandidata za općinskog načelnika imala je i HDZ 1990. no mi smo, svjesni mogućnosti da drugi dobiju načelnika, odustali. Te primjere, negativan iz Novog Travnika i pozitivan iz Viteza u pripremama za jesenske izbore i u razgovorima s partnerima i građanima, maksimalno ćemo koristiti kako ponovo ne bi napravili greške koje onda svi skupa plaćamo”.

Predsjednica Josipović novinarima je također kazala kako nemaju nikakvih stranačkih direktiva i zabrana za lokalne izbore, ali se velika odgovornost i obveza ne iznevjeriti svoje biračko tijelo, hrvatski narod, iz osobnih, stranačkih ili bilo kojih drugih interesa i pobuda, podrazumijeva. „Uvjerena sam da isto tako razmišljaju i naši partneri, da među nama nema „zadnjih misli” i skrivenih planova, jer takva politika nikomu, posebno hrvatskom narodu, ništa dobro ne bi donijela. Vrijeme je takvo da sve osobne pa i stranačke interese moramo ostaviti po strani kada su hrvatski interesi u pitanju. A sada je upravo takvo vrijeme i mi, stranački čelnici, o tomu moramo maksimalno voditi računa i pokazati maksimalnu odgovornost”, poručila je predsjednica srednjobosanskog Ž.O HDZ 1990., Slavica Josipović.

Zvonimir Čilić / VL