Znaju li jajački srednjoškolci za koje ciljeve se bore?

Jajačkim učenicima izgleda nitko nije objasnio da nema potrebe da se boje “podjela” o kojima govore.

Obrazovanje na materinjem jeziku je ljudsko pravo – što podrazumijeva pravo izbora. Postojanjem škole u kojoj se nastava odvija na bosanskom/bošnjačkom jeziku nitko neće biti prisiljen da se “dijeli”. Učenici će i dalje moći nastaviti školovanje u školi u kojoj žele. Ali će isto tako oni koji žele nastavu slušati na materinjem jeziku imati to pravo.
Nakon prošlogodišnjih protesta protiv osnivanja nove škole u Jajcu u kojoj bi se nastava odvijala po bosanskom/bošnjačkom planu I programu, mladi u ovom gradu tvrde kako su “i dalje odlučni u borbi protiv ‘dvije škole pod jednim krovom’”.

Naime, jajački srednjoškolci izdali su priopćenje za javnost u kojem u suštini izražavaju svoje neslaganje s idejom da se problem obrazovanja učenika na materinjem jeziku riješi izgradnjom nove škole u kojoj bi se nastava izvodila upravo na bosanskom/bošnjačkom jeziku.

No, učenici u priopćenju koje potpisuju Predsjednica Vijeća učenika Azra Keljalić I njen potpredsjednik Ivica Jukanović navode kako su na posljednjem sastanku Vijeća učenika Srednje strukovne škole “Jajce” predstavnici svih razreda/odjela zauzeli sljedeći stav:

1. Učenici naše škole su protiv podjela koje su planirane i provedene bez ikakvog uvažavanja naših stavova.

2. Smatramo kako smo pokazali da podjele ne donose ništa korisno našem društvu i kako mora postojati rješenje prihvatljivo za sve.

3. Mi se zalažemo za jedinstven nastavni plan i program utemeljen na kvaliteti i bez isticanja nacionalnih obilježja kao najvažnijih.

4. Molimo i zahtijevamo da nam se svi koji odlučuju u naše ime pismeno obrate i obrazlože svoje interese.

5. Mislimo da isti trebaju opet sjesti i pronaći rješenje na dobrobit svih nas.

“Pismo sa zahtjevima koje su uputili ministrici Katici Čerkez još uvijek nisu dobili adekvatne odgovore. Učenici su ogorčeni postupcima vlasti, a njihova borba se nastavlja do okončanja njihovih ciljeva. Nedavno smo izvršili anketiranje učenika i 90 posto njih se izjasnilo protiv podjela, U narednom periodu izvršit ćemo anketiranje roditelja, organiziranje peticije i javnih tribina , a moguća su i nova okupljanja”, stoji u priopćenju.

Inače, učenicima izgleda nitko nije objasnio da nema potrebe da se boje “podjela” o kojima govore. Obrazovanje na materinjem jeziku je ljudsko pravo – što podrazumijeva pravo izbora. Postojanjem škole u kojoj se nastava odvija na bosanskom/bošnjačkom jeziku nitko neće biti prisiljen da se “dijeli”. Učenici će i dalje moći nastaviti školovanje u školi u kojoj žele. Ali će isto tako oni koji žele nastavu slušati na materinjem jeziku imati to pravo.

Poanta priče iz Jajca je da postoje tendencije da se ukine nastava na hrvatskom jeziku – kao što je slučaj, recimo u Bugojnu, gdje srednjoškolci nastavu slušaju na bosanskom/bošnjačkom jeziku. Na kraju školske godine učenicima Hrvatima se u diplome samo upiše da su slušali nastavu na hrvatskom jeziku. Isto tako, Hrvati su prisiljeni slušati bosanski jezik, a na kraju im u diplomama stoji kako su tobože slušali hrvatski jezik. Zbog tog Hrvati Bugojna svoju djecu na nastavu šalju u Uskoplje.

U Jajcu se mora nastaviti odvijanje nastave na hrvatskom jeziku, ali isto je tako važno omogućiti i slušanje nastave po bosanskom/bošnjačkom planu. Roditelji i djece, pak, moraju imati pravo izabrati da pohađaju nastavu po program po kojem žele.

J.G. / Dnevnik.ba

Prethodni članakShih tzu kao terapijski pas
Sljedeći članakČerkez: Obrazovanje u Jajcu i SBŽ oslikava ustroj BiH, djeca imaju pravo na materinji jezik