Značajna ulaganja u obnovu i dogradnju zgrada općinskih sudova u SBŽ

U protekle tri godine Ministarstvo pravosuđa i uprave SBŽ-a kroz kapitalne izdatke uložilo je više od dva mil. KM u obnovu, rekonstrukciju i dogradnju objekata u kojima su smješteni općinski sudovi. Cilj je bio osigurati optimalne uvjete za rad pravosuđa u SBŽ-u. To je kazao ministar Zoran Luković.

Kapitalna ulaganja

– Prva kapitalna ulaganja imali smo u Bugojnu. Naime, obilazeći i „snimajući“ uvjete rada u pravosuđu, još 2008., utvrdio sam da je najteža situacija u Bugojnu, kazao je Luković navodeći kako se odmah krenulo u rekonstrukciju dijela zgrade općine u kojoj je smješten i Općinski sud. Rekonstruiranjem zgrade, u što je uloženo 1,5 mil. KM dobilo se oko 500 metara četvornih novog radnog prostora, pa tako i optimalne uvjete za rad sudaca i drugih uposlenika. Uz sredstva Ministarstva (1,5 mil. KM) u rekonstrukciju dijela zgrade za potrebe Općinskog suda uloženo je još 200.000 KM koje su, za ovu namjenu, doznačile međunarodne donatorske organizacije.
– Radovi su u završnoj fazi i sredinom prosinca obnovljeni, rekonstruirani i novoizgrađeni radni prostor bit će i službeno predan na uporabu djelatnicima Općinskog suda u Bugojnu, kaže Luković.

Zgrade sudova

Veliki zahvati učinjeni su i na zgradi Suda u Travniku. Pojavila se potreba za novim radnim prostorom. I odlučeno je da se potpuno rekonstruira tavanski prostor zgrade Suda i prenamijeni u radni. Uloženo je 200.000 KM, dobilo se oko 500 metara četvornih novog prostora. Oko 300.000 KM uloženo je u poboljšanje uvjeta rada u Općinskom sudu u Kiseljaku. Na postojećoj zgradi dignut je još jedan kat, radovi su u završnoj fazi. Prema riječima ministra Lukovića, u Jajcu je ranije bio Odjel Općinskog suda Bugojno. No, zakonskom odlukom i Jajce je dobilo Općinski sud, a u nacrtu županijskog proračuna planirana su i sredstva za rad i funkcioniranje suda.

Zvonimir Čilić / Večernji list