Zmije prekinule nastavu

Nastava u mjesnoj školi u selu Kijevo, desetak kilometara od Sanskog Mosta, privremeno je obustavljena zbog pronalaska tragova prisustva zmija. Prema riječima Muhameda Aganovića, direktora Osnovne škole “Vrhpolje”, kojoj pripada ova područna škola, u jednoj učionici pronađena je zmijska košuljica.

“Zbog sigurnosti učenika i nastavnika odlučili smo djecu poslati kući i nastavu organizirati online. O svemu smo obavijestili Veterinarsku stanicu, kako bi se obavila deratizacija školskih prostorija”, kazao je za “Nezavisne” Aganović. Prema njegovim riječima, ovu područnu školu pohađa desetak učenika različitog uzrasta, a nastava se odvija kombiniranim putem. Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, sunčano i toplo vrijeme izmamilo je zmije, a na povećano prisustvo ovih gmizavaca ukazuju i sanski poljoprivrednici, koji obrađuju svoje zemljišne parcele. Bešić kaže kako nema mjesta panici te dodaje kako zmije izlažu svoja tijela suncu, a ovo je i vrijeme kada se pare, pa se stječe utisak da ih ima u povećanom broju.

“Svoja tijela izlažu na kamenitim i osunčanim predjelima pokušavajući apsorbirati toplinu. Brojno stanje zmija izravno je proporcionalno hrani koju nalaze u svojim prirodnim staništima i ništa ne ukazuje na bilo kakve poremećaje u odnosu na normalno stanje”, kazao je Bešić.