Zmajevi među elitom

slavlje-reprezentacija-bihImali smo dobre rezultate i to je razlog što smo nositelji u ždrijebu kvalifikacija za EP. Mnogo nam to znači, prije svega što se u grupi nećemo sastati s najjačim selekcijama Europe, ali nitko nam ne garantira da ćemo se sigurno kvalificirati, rekao je za Anadolu Agency Safet Sušić, izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj ne bih volio da dobijemo bilo koju od reprezentacija zemalja nastalih raspadom bivše ‘Juge’, rekao je za Anadolu Agency (AA) Safet Sušić, izbornik Bosne i Hercegovine.

On je naglasio kako je posebna čast što je UEFA danas službeno odredila BiH za nositelja u ždrijebu koji će se održati 23. veljače u Nici.

‘Velika stvar koja nije slučajna. Imali smo dobre rezultate i to je razlog što smo nositelji. Mnogo nam to znači, prije svega što se u grupi nećemo sastati s najjačim selekcijama Europe, ali nitko nam ne garantira da ćemo se sigurno kvalificirati,’ kazao je Sušić.

Na pitanje koje protivnike priželjkuje iz pet preostalih jakosnih grupa Sušić je odgovorio: ‘Mađarsku iz drugog šešira. Veliko je iznenađenje što su u drugoj jakosnoj grupi i mislim da su najslabiji u njoj, pa bih volio da s njima budemo u grupi. Iz treće jakosne grupe bi Austriju, iz četvrte, da mogu birati našu grupu, uzeo bih Estoniju ili Latviju. Iz petog bubnja za protivnika volio bih da dobijemo Moldaviju. Iz šestog, ako ne budemo u jedinoj grupi s pet momčadi, San Marino ili Andoru, ili možda još bolje debitanta u kvalifikacijama Gibraltar. Mada, nisam siguran kakva je kvaliteta Gibraltar.’

Sušić kaže i da neće ‘otkriti toplu vodu’ ako istakne da će se BiH biti lakše kvalificirati na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016., nego li je to učinila na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Brazilu. ‘Čim smo nositelji u ždrijebu lakše je, a pogotovo što na EP idu prvi i drugi iz grupa, kao i najbolji trećeplasirani. Međutim, tko god misli da će biti lako otići na EURO grdno se vara,’ poručio je Sušić.

Hoće li su Sušić biti izbornik u kvalifikacija za EP danas nije mogao potvrditi. Ugovor sa savezom ističe mu na ljeto, a hoće li ga produžiti nakon Brazila još ne zna.

‘Rano je o tome pričati. Ima još vremena…,’ diplomatski kaže Sušić.

Kvalifikacija za EP, u kojima će igrati 53 reprezentacije, počet će utakmicama prvog kola po grupama 7. rujna ove godine, a na Euru u Francuskoj od 10. lipnja do 10. srpnja učestvovat će 24 selekcije.

Zmajevi su prvoj grupi s Španjolskom, Njemačkom, Holandijom, Italijom, Engleskom, Portugalom, Grčkom i Rusijom.

U drugoj grupi se nalaze Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka i Mađarska.

Treću grupu čine Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska.

Četvrta grupa su Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija i Bjelorusija.

Peta grupa su Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar.

Posljednju, šestu grupu, čine najslabije reprezentacije u UEFA-inoj zoni. To su Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farski otoci, Malta, Andora, San Marino i Gibraltar.