Zločin bez kazne

Prije dvadeset i jednu godinu, 10. lipnja 1993. godine, u rano predvečerje u Kamenjačama, prigradskom naselju Viteza, zauvijek je u igri prekinula osmoro viteških mališana minobacačka granata ispaljena s položaja Armije BiH.

Tragedija se dogodila u naselju gdje nikada nije bilo ni vojske ni bilo kakvih vojnih objekata, za to su znali i napadači pa je time zločin još i veći. Na žalost i razočarenje roditelja poginule djece, rodbine, prijatelja, građana Viteza…, za taj zločin još nitko nije odgovarao, čak ni istraga, ni nakon dvadeset i jednu godinu, nije ni pokrenuta.

U toj velikoj tragediji živote su izgubili: Sanja i Nikolina Garić, Augustina i Velimir Grebenar, Dražen Čečura , Dragan Ramljak, Boris Antičević i Sanja Križanović.

Na mjestu njihove pogibije, 10. lipnja predvečer, na dvadeset i prvu godišnjicu tragedije, uz spomen-obilježje u obliku broja 8 i uz veliki križ, slavljena je sveta misa zadušnica. Roditelji, rodbina viteški osnovci i srednjoškolci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici struktura političke, zakonodavne i izvršne vlasti položili su cvijeće, upalili svijeće i u molitvu skupa s okupljenim građanima, molili se za njihove duše.

Z. Čilić