Zlatko Anđelić iz Kiseljaka protiv koronavirusa borio se skoro 100 dana

Prethodnih mjeseci bolnice širom Bosne i Hercegovine maksimalnim naporima borile su se protiv koronavirusa. Takva borba bila je i u “Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu” Travnik i bolnici “Dr. Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj. Uposlenici ovih bolnica krajnjim naporima izliječili su mnogo pacijenata. Jedan od njih je i Zlatko Anđelić koji se protiv virusa borio skoro 100 dana.

“Da sam se bojao, nisam se bojao. Što se tiče mog sjećanja mog boravka u bolnici, sjećam se prvih dana u Travniku i nekoliko dana u Biloj s početka, poslije se ne sjećam ničega pred sami izlazak, možda jedno 15 dana pred izlazak. Taj period mi je izmiješan”, ispričao je Zlatko Anđelić.

Anđelić je na respiratoru u bolnici Dr. Fra Mato Nikolić proveo mjesec dana. Doktori ove bolnice i sami su se borili sa koronom, 80 od 250 uposlenika i samo je bilo pozitivno na Covid.

“Zlatko Anđelić koji je kod nas boravio 93 dana, od toga 33 dana bio je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, sa brojim komplikacijama. Desili su se reanimacioni postupci, poremećaji rada srca i prestanak rada srca. I tako da su poduzete na vrijeme mjere da se pacijent izreanimira i oporavi”, rekao je Mile Milanović, specijalista anestezije sa reanimacijom.

Oporavljali su se pacijenti i u “Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu” Travnik. Radilo se predano i timski.

“Od 134 kreveta u tom periodu imali smo po 130 zauzetih. Od toga je bilo 70 Covid pozitivnih, a oni koji nisu bili pozitivni su testirani i bili su sumnjivi slučajevi na Covid”, naveo je prim.dr. Emir Abdulović, direktor JU “Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu” u Travniku.

Prim.dr. Allouch Ghassan, pulmolog je istaknuo:

“Stvarno smo se mi svi borili. Od direktora do portira. Izborili smo se i ima rezultata hvala Bogu”.

Zdravstveni radnici travničke bolnice morali su ostati mentalno jaki pored svih prizora koji su svakog dana u korona vrijeme gledali.

“Nisam bila izložena direktno sa pacijentima, ali sam po priči njihovoj čula da su jako preživljavali momente kad dođe neko mlad i izgubi bitku za život. Iako se pružila adekvatna pomoć, kisik i sve”, kazala je glavna sestra Azra Buljaubašić.

Bolnica ima i kuhinju gdje se vrijedno radi, kako bi se pacijentima i radnicima jačao imunitet.

Zlatko Anđelić ističe da ne postoje riječi kojima bi mogao zahvaliti zdravstvenim radnicima obje bolnice.

“Kad bih mogao nešto da ima dam. Ne mislim materijalno. Ne dao Bog da budu bolesni, da bi im trebalo krvi, ili kao što se kaže bubreg, dao bih im, jer su pravi ljudi. I takvih ljudi nama u ovoj našoj BiH treba”, rekao je Anđelić.

Zlatko za kraj poručuje svima da se ne plaše, jer BiH ima sjajne medicinske i zdravstvene radnike.