Životni put isusovca Petra Perice

Podružnica HKD Napredak u Vitezu u četvrtak je bila mjesto predstavljanja knjige „Iz središnje Bosne u svijet“, autora Stojana Miloša iz Travnika, dugogodišnjeg novinara Večernjeg lista, publiciste, autora više knjiga i publikacija dokumentarnog i povijesnog karaktera.

Knjiga „Iz središnje Bosne u svijet“, s nizom dokumenata, podataka, konstatacija…, govori o životu i djelu isusovca Petra Perice, izuzetnog duhovnika i pjesnika, rođenog 1881 u Makarskoj. Uz svećenički rad i djelovanje u Travniku, gdje je i završio znamenitu Nadbiskupsku gimnaziju, a kasnije tu bio i perfekt, te u Splitu, Šibeniku, Dubrobniku…, na visokim i odgovornim dužnostima, posebno je poznat po svojim dvjema i danas popularnim i izvođenim pjesmama – „Do neba nek se ori“ i „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata“, nastale za vrijeme njegovog rada u Nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku. Partizani su ga strijeljali 25. lipnja 1944. nakon što su porobili Dubrovnik.

Život i bogato djelo, do sada široj javnosti uglavnom nepoznato, temeljito je istražio i u vrijedno djelo, a na ovaj poduhvat vrijedan poštovanja, ponukao ga je Vrhbsanski nadbiskup, uzoriti kardinal, msgr. Vinko Puljić „Iz središnje Bosne u svijet“, pretvorio Stojan Miloš. „Travničko sjemenište i Gimnazija su iznjedrili brojne svijetle likove naše katoličke i hrvatske povijesti. Kako smo proživljavali burna vremena raznih ratova i ideologija, premalo je zapisano o tim svijetlim likovima, koji su nas zadužili i toliko duhovno, kulturno i znanstveno bogatstvo ostavili u baštinu. Ako želimo upoznati i prepoznati korijenje na kojima smo nikli i rastemo, važno je proučavati tu bogatu baštinu naše prošlosti i te velikane duha, koji su ili nikli ili izrastali na našim prostorima“, napisao je uzoriti kardinal u predgovoru ove vrijedne knjige Stojana Miloša.
Vrlo zanimljive i za autora pohvalne recenzije za knjigu „Iz središnje Bosne u svijet“, napisali su duhovnik u vrhbosanskom nadbiskupskom sjemeništu u Travniku, vlč. Jakov Kajinić, te profesor, novinar i književnik, Drago Slipac iz Novog Travnika.

Ovu vrijednu knjigu u Klubu HKD Napredak u Vitezu, predstavili su književnici Anto Zirdum i Željko Kocaj, a prigodnim riječima, prije svega o trnovitom istraživačko putu prikupljanja građe o životu, radu i djelovanju oca Petra Perice, govorio je okupljenim autor Stojan Miloš.