Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir danas je na Općinskom sudu u Sarajevu oslobođen optužbi za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi te protuzakonito posredovanje koja su mu se stavljala na teret.

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje. Također, tijeom izricanja presude navedeno je da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali kaznena djela i sklopili sporazum s Tužiteljstvom te osuđeni, Petar Barišić za kojim je raspisana tjeralica, te pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u kaznenim djelima.

Budimira se teretilo da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Teretilo ga se i za zlouporabe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni proračunskim sredstvima. Njegov odvjetnik kazao je kako je sporni račun za ručak platio Budimir iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u outletu u SAD-u gdje je bio u službenom posjetu, a nakon što mu je izgubljen kofer.

Dnevnik.ba