ŽIVE JASLICE: Najljepša priča ovoga Božića u Vitezu! (FOTO, VIDEO, AUDIO)

Udruga mladih “Enter”, Gradsko kazalište mladih Vitez i Župni ured Vitez na Badnju večer su “ispričali” najljepšu Božićnu priču ove godine.

Na Badnju večer na vanjskoj pozornici župne crkve u Vitezu postavili su žive jaslice, te, uz petnaestominutni igrokaz članova Gradskog kazališta mladih Vitez, koji je izveden u tri navrata u periodu od 22,00 do 24,00 sata, Vitežanima, ali i posjetiteljima iz susjednih općina priredili pravu božićnu čaroliju. Prekrasan ambijent upotpunio je snijeg koji je padao tijekom večeri.

“Ideja o živim jaslicam već je dugo prisutna i ove godine smo ju, na naše veliko zadovoljstvo, uspjeli realizirati. Želja nam je bila unijeti malo božićnog duha i atmosfere, a iskreno se nadam i vjerujem kako smo uspjeli u našoj nakani. Prema prvim reakcijama imamo razloga biti i više nego zadovoljni, te već sada najaviti kako nam je namjera organizirati žive jaslice i naredne godine. Hvala svima koji su pomogli realizirati ovu ideju, a posebno našim glumcima i viteškom župniku fra Marku Kepiću”, izjavio je za vitez.info Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez i predsjednik UM “Enter” Vitez.

Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanoga u Evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figurica Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa.

Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih triju kraljeva i dr.

Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama.

Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine.

{mp3}enter_gkm{/mp3}

{youtube}5k0EdZZoO28{/youtube}
Video: Alojz Mlakić

{gallery}drustvo/vitez_jaslice11{/gallery}
Foto: Filip Šarić & Alojz Mlakić