Žestoka sjednica Sabora ŽSB o povratu imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji i rješavanju statusa MSŠ Travnik

Economic

Vrlo žestoka rasprava vodila se danas na Saboru Županije Središnja Bosna, gdje se na izvanrednoj sjednici raspravljao o rješenju statusa MSŠ “Travnik” po Zaključku Općinskog suda u Travniku, ali implementiranju presude nadležnih sudova o povratu imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Travniku.

- REKLAMA -

Naime, ovaj dugogodišnji problem konačno je dobio svoj sudski epilog čak i na Europskom sudu za ljudska prava u predmetu Vrhbosanska nadbiskupija protiv Bosne i Hercegovine koji je naložio nadležnim vlastima da odmah osiguraju potpuno izvršenje odluke Doma za ljudska prava još iz 2003. godine.

Odlukom je utvrđeno je da su nadležne vlasti u F BiH diskriminirale Vrhbosansku nadbiskupiju u uživanju prava na slobodu vjere te je Dom naredio FBiH da osigura premještaj JU Mješovita srednja škola (MSŠ) Travnik iz zgrade Gimnazije Katoličkog školskog centra (KŠC) “Petar Barbarić” Travnik te da vrati zgradu u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

S obzirom da je rok deložacije 14. ovog mjeseca, a da učenici nemaju gdje, jer započeta zgrada nije završena premda su već ogromna sredstva, kojih sad pak nedostaje, već uložena, zastupnici SDA su uputili zahtjev za sazivanje danas održane izvanredne sjednice.

Međutim, nakon cjelodnevne rasprave Sabor ipak nije uspio izglasati zaključak kojim bi se dale smjernice Vladi ŽSB čiji pregovarački tim već ovoga tjedna očekuju pripreme za zakazanu deložaciju. Naime, dok su iz SDA uporno forsirali da se iznalazi najpovoljnije rješenje za implementaciju presude iz Kluba hrvatskog naroda nisu odustali od stava da se presude sudova ne trebaju komentirati nego jednostavno provesti te da u svakom slučaju nakon formalno-pravno provedene deložacije treba prihvatiti i dalje pruženu ruku Vrhbosanske nadbiskupije, što se najbolje očituje u pismu koje je povodom ovog problema uputio i sam nadbiskup Puljić. Naime, on nakon izvršenja presude, popisivanja i procjene imovine te potpisanog zapisnika od strane predstavnika obiju strana, nudi da predstavnici MSŠ “Travnik” upute zahtjev za korištenje zgrade koji bi rezultirao jednim sporazumom između dviju strana o uvjetima nastavka korištenja zgrade u roku jedne godine naravno uz odgovarajuću naknadu. Naravno, uvjet sporazuma svakako bi bilo i izmirenje dosadašnjih dugovanja sukladno i sudskim presudama kao i izmirenje sudskih troškova te odustajanje od sudskih revizija, jer je besmislena nakon presude Europskog suda za ljudska prava. Također, kardinal Puljić insistira i na vraćanju u posjed Sjemeništu dvije zgrade (Konjušnica i zgrada Amatera/Isusovački mlin, koje općina iznajmljuje privatnim osobama, te prestanak manipulacijom djece iz obje škole.

O pitanju predaje zgrade i plaćanja utuženog dijela ne može biti nikakvih pregovora, a poučeni višegodišjim iskustvom po ovom teškom pravnom problemu, stav Vrhbosanske nadbiskupije je da se pravosnžne sudske odluke provedu, kako je naznačeno u presudi i rješenju o izvršenju, navodi se između ostalog u pismu. 

Klub hrvatskog naroda, koji je bezuvjetno i jednoglasno podržao stav Vrhbosanske nadbiskupije te pozdravio donesene presude, je mišljenja kako SDA nastavlja s praksom “švedskog stola” kada su općenito u pitanju sudske presude te kako današnja sjednica nije uzaludna nego je poslužila u svrhu aktualiziranja ovog problema, ali i mogućnosti da se isti sagleda sa svih aspekata. Međutim, rasprave glede izvršenja presude više ne smije i ne može biti za razliku od nužnosti rješenja daljnjeg problema “Mješovite škole” pogotovo što Katolička crkva i ovoga puta želi biti dio rješenja, moglo se čuti iz Kluba hrvatskog naroda u Saboru ŽSB.

Akcijski katalog