Zeničanin postao gradonačelnik u Švedskoj: Svake godine dođe u BiH

Dario Mihajlović iz Zenice prije 26 godina kao 11-godišnjak napustio je svoj grad. S obitelji je pobjegao iz rata u BiH kako bi sačuvao svoj život, a danas je gradonačelnik švedskog Ulricehamna.

Odluka o napuštanju Bosne i Hercegovine bila je teška za njega i njegovu obitelj koji su čitav svoj život izgradili u gradu čelika. Ipak, volja za životom, bila je jača. S torbom na leđima rastao se od rodbine i prijatelja te krenuo u Švedsku dokle je putovao nekoliko mjeseci. “Meni je to teško palo kao 11-godišnjem dječaku. Put do Švedske nije bio nimalo lagana, trebalo nam je par mjeseci. Živjeli smo u prihvatnom centru četiri godine dok se nije riješio naš status. Za to vrijeme sam učio švedski jezik, povijest i matematiku.

Propustio sam nekoliko važnih godina školovanja, ali sam redovito krenuo u 9. razred i upisao gimnaziju smjer računalni tehničar”, govori Mihajlović. Tada nije imao ambicija nastaviti svoje školovanje te se zaposlio u trgovini elektronskih uređaja gdje je radio narednih šest godina. S vremenom se ponovno pojavila želja za školovanjem te je u roku završio fakultet, oženio se, dobio dvoje prekrasne djece i kupio kuću. “Sve je išlo svojim tijekom. Kao nastavnik radim već pet godina.

Kroz ovaj posao sam otkrio da se neke stvari mogu uraditi i na drugačiji način, a da bih to ostvario, uključio sam se u politiku. Vjerojatno da sam ostao u Bosni i Hercegovini ne bih dobio iste mogućnosti za školovanje i usavršavanje”, Izjavio je Mihajlović. Ističe kako nije mogao ostati ravnodušan na neke propuste koji su se mogli riješiti samo preko politike te je sve to bilo vrijedno truda i angažmana u politici. Unatoč svim obvezama barem jednom godišnje posjeti Bosnu i Hercegovinu gdje, kako kaže, pojede dobre ćevape.

“Svake godine rado posjetim Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je čuti naš jezik, sretati naše ljude i pojesti dobre ćevape. O povratku u Bosnu za sada ne razmišljam. Ipak sam u Švedskoj osnovao obitelj, ali nikad ne reci nikada”, rekao Mihajlović. Mladima je poručio da se politički aktiviraju kako bi nešto promijenili i da obvezno izlaze na izbore.