ZENICA: Uništen bilbord “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka”

Nakon što je bilbord sa natpisom “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka” u Zenici izazvao podijeljena mišljenja javnosti, nepoznate osobe večeras su prefarbale ovu poruku.

Podsjetimo, na dvije lokacije kod šoping centra u Zenici postavljen je bilbord koji je, uglavnom, izazvao kritike građana Zenice i BiH, a ima i onih koji pozdravljaju natpis na njemu, piše Avaz.

Ipak, daleko je više onih koji osuđuju postavljanje ovakvih poruka, a neki od njih su odlučili pokazati kako je Zenica multikulturna i multietnička sredina te su sinoć prebojali poruke za koje mnogi smatraju kako bude vjersku pa i nacionalnu netrpeljivost i mržnju prema drugom i drukčijem.

Zbog toga je intervenirala i policija, koja intenzivno traga za akterima ovog čina te su izašli i na lice mjesta.

Podsjetimo, osim građana, reagirali su i pojedini vijećnici u Gradskom vijeću Zenica poput Kenana Alispahića iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”.

– U ratu crkve nisu rušene, a u miru žele degradirati umjesto poštovati praznike naših komšija. Bošnjaci kao većina imaju posebnu odgovornost u Zenici i ne smiju nametati niti stvarati osjećaj nelagode komšijama svojim imponujući da se osjećaju nelagodno svojom tradicijom jer se ne podudara sa tradicijom većine. Koliko je jak onaj najslabiji među nama, toliko je jaka naša zajednica – napisao je on.

Veliki broj reakcija u BiH ranije je izazvalo uklanjanje čestitke za Božić i Novu Godinu u Bužimu.