ZENICA: Obilježena 26. godišnjica mučkih ubojstava i zločina nad pripadnicima HVO-a

U ponedjeljak, 15. Travnja, u zeničkom naselju Podbrežje, Udruge HVO Grada Zenica, UNRO HVO iz Viteza i ŽSB, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, politički predstavnici grada Zenice i Zeničko dobojske županije i predstavnici OS BiH, obilježili tužnu 26. godišnjica mučkih ubojstava i zločina nad pripadnicima HVO-a Zenice Marka i Tihomira Ljubića, Ante Zrnića i Ivice Vidovića.

Na dostojanstven način položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje na spomen obilježju uz prigodno opijelo koje je predvodio župnik crkve sv. Ilije u Zenici fra Marko Kepić.

Na taj dan 1993. godine pripadnici odreda El Mudžahid koji su bili u sastavu 3. Korpusa tzv. Armije BiH pod izravnim zapovjedništvom i nadzorom Alije Izetbegovića izvršili su teroristički čin u kojemu su likvidirali pripadnike HVO, pratnju tadašnjeg zapovjednika zeničke brigade kojega su kindapirali, a slučajnog prolaznika osobu bošnjačke nacionalnosti, očevidca događaja likvidirali.

Ovaj događaj predstavljao je uvod u ranije planirani napad Armije na HVO i Hrvate Zenice. Nakon 15. travnja 1993. uslijedio je sveopći napad koji je kulminirao 18. travnja 1993.godine u kojemu je protjerano 15 000 Hrvata sa svojih ognjišta, ubijeno veliki broj pripadnika HVO i Hrvata Zenice, te zatočeno u logorima KPD Zenica, Muzička škola i drugim znanim i neznanim kazamatima, nakon čega je počela brutalna pljačka i uništavanje svega što je Hrvatsko u Zenici. To su bili najteži i najtužniji dani u novijoj povijesti Hrvata Zenice. Poruka s jučerašnjeg tužnog okupljanja je da se nikada ne zaboravi ovaj zločin, ali da se dođe do istine i da se kazne planeri, nalogodavci i izvršitelji zločina.

Prethodni članakTreće mjesto uz 7 medalja i pehar za predstavnike dijaliziranih i transplantiranih iz BiH
Sljedeći članakDonacija MGM bezglutenskog keksa u vrijednosti 5.000 KM udruženjima oboljelih od celijakije