Željana Zovko: Poziv političkim vođama Bosne i Hercegovine da konačno formiraju Vijeće ministara

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko govorila je tijekom mini plenarne sjednice u Bruxellesu o mjerama koje Bosna i Hercegovina mora poduzeti kako bi ispoštovala preporuku Europskog parlamenta i Europske komisije te zaštitila svoje granice i građane od organiziranog krijumčarenja ljudima i nekontroliranog priljeva izbjeglica što ugrožava stabilnost i sigurnost Republike Hrvatske pa tako i Europske unije.

U Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću od 2019. primijećeno je povećanje broja migranta koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu te manjak koordinacije različitih razina vlasti u odgovoru na tu situaciju. Zovko je kroz uložene amandmane, koji su prihvaćeni, naglasila nužnost formiranja Vijeća ministara i donošenje Izbornog zakona što bi donijelo Bosni i Hercegovini stabilnost koja bi omogućila učinkovitiju kontrolu i nadzor vlastitih granica.

Hrvatska štiti najdužu vanjsku granicu Europske unije, dužu od 1000 km, najvećim dijelom s Bosnom i Hercegovinom. 

Parlament je u Rezoluciji iz veljače ove godine izrazio zabrinutost zbog migranata koji u sve većem broju pristižu u Bosnu i Hercegovinu preko istoka, kao i zbog nedostatka koordinacije između različitih razina vlasti u rješavanju ove situacije. Pozvali smo na  bolje upravljanje granicama i ojačavanje specijalnih jedinica za istraživanje trgovine ljudima s ciljem učinkovite borbe protiv krijumčara.

Na žalost, iz najnovijih izvješća institucija zaduženih za implementaciju ovih mjera, vidljivo je da Bosna i Hercegovina nije u stanju zaštititi svoje granice i svoje građane.

Čak je i šef Granične policije Bosne i Hercegovine otvoreno izjavio da ne može kontrolirati granice i uputio poziv za pomoć.

Pored toga, političari Bosne i Hercegovine nisu slijedili preporuke ove institucije, Visokog predstavnika i Povjerenika za proširenje i već više od godinu dana nisu postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara, koji bi trebao biti odgovarajući sugovornik Europskoj uniji.
Još jedanput pozivamo političke vođe Bosne i Hercegovine da konačno formiraju Vijeće ministara, kako bismo mogli zajedno raditi na rješavanju ove teške krize
“, kazala je u svom govoru zastupnica Zovko.