Želite li biti mlađi u 2012.?

Zar ne bi bilo lijepo da godine prolaze, a mi ostajemo mladi? Za razliku od filmskog lika Benjamina Buttona, vaše biološko pomlađivanje može biti realno. Pogledajte 12 mjera koje djeluju.

1. Osigurajte dovoljno vitamina D

Dr. Mehmet C. Oz i dr. Michael F. Roizen, vitamin D nazivaju krajnjim sredstvom za pomlađivanje. Naime, on njeguje pamćenje, kožu, srce, kosti, arterije i štiti od raka. U obližnjoj ljekarni provjerite svoju razinu vitamina D, a umjesto vitaminima u tabletama, radije se svakodnevno izložite sunčevim zrakama. Dovoljno vitamina D pomlađuje tijelo za devet godina.

2. Brinite se za zube i desni

Osim što lice bez zubiju izgleda starije, zdravi zubi i desni čuvaju zdravlje arterija i imunološkog sustava. Svakodnevno perite zube i čistite zubnim koncem, pa ćete izgledati i šest godina mlađi.

3. Pazite na mjere

Pazite da obujam struka, krvni tlak i razina kolesterola budu pod kontrolom. Tako ćete znatno sniziti rizik od krvožilnih bolesti. Ove mjere vas mogu učiniti gotovo 20 bioloških godina mlađima.

4. Kontrolirajte stres

Određena mjera stresa je dobra, ali ona prekomjerna postaruje i izvana i iznutra. Naučite li ga kontrolirati, pomladit ćete se za dvije godine.

5. Družite se

Ne gubite kontakt s prijateljima i članovima obitelji. Zbog dobrih međuljudskih veza možete biti osam godina mlađi.

6. Vježbajte s utezima

Dizanje utega koristi mišićima i kostima. Dovoljno je i samo 10 minuta, triput tjedno, i osjećat ćete se barem dvije godine mlađi.

7. Veselite se

Radite stvari koje vas vesele, unesite humor u život. Smijeh vas može pomladiti za osam godina.

8. Voće i orašasti plodovi

Ovo je ukusan i hranjiv način da opskrbite tijelo potrebnim tvarima. Jedete li ih svakodnevno, možete biti i za šest godina mlađi.

9. Žitarice punog zrna

Neprerađene žitarice bogate su vlaknima i hranjivim tvarima koje štite od bolesti i održavaju zdravu tjelesnu težinu. Jedite ih svakodnevno i postat ćete dvije godine mlađi.

10. Budite pozitivni

Pozitivan stav i dobro raspoloženje održava vitalnost tijela i uma te vas pomlađuje za pet godina.

11. Redovno vježbajte

Ne trebate trčati maraton, ali pješačiti možete. Redovna tjelovježba, 30 minuta na dan, pomladit će vas za devet godina.

12. Spavajte

Adekvatna količina i kvaliteta sna vraćaju snagu i pomažu u održavanju zdrave kilaže. Noću spavajte najmanje sedam, a najviše devet sati, i pomladit ćete se za tri godine.

Magazin.hr