Zdravstveni radnici KS, ZDK i BPK stupili u štrajk

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo stupili su jutros u 7:30 sati u generalni štrajk, dok su se u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu odlučili na štrajk upozorenja. Radnici traže veću cijenu satnice, te da se ne mijenja koeficijent prema kojem se ona izračunava.
Tijekom štrajka radit će Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu i Neuropsihijatrija te će se primati najugroženiji pacijenti.

Svaki mjesec zaposlenici u Kantonu Sarajevo izdvoje za zdravstvo iz svoje plaće 12%, poslodavac na to doda četiri posto i to je ukupni iznos koji je 350 milijuna KM samo u 2017. godini. Od tog novca se liječe svi u Kantonu Sarajevo, umirovljenici, zaposlenici, nezaposlene osobe, raseljene osobe, djeca, mladi, ponavljamo jednom riječju – svi. Ako iznos od 350 milijuna KM pomnožite sa dvadeset i dvije postdejtonske godine dobivate iznose u milijardama. Nemoguće da nam je zdravstvo trenutno ovako loše, a da je na raspolaganju bio toliki novac, kazali su Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu neće stupiti u generalni štrajk, ali je Sindikat ove ustanove pružio podršku radnicima u borbi za poboljšanje njihovog statusa. Podršku je pružila i Komora zdravstvenih tehničara svih profila iz FBiH.

Osim činjenice da je posljednje usklađivanje satnice bilo 15. travnja 2008. godine, zdravstvo u cijeloj FBiH, većinski posmatrano, obavlja svoju djelatnost suočavajući se sa drugim profesionalnim i organizacijskim problemima, kao što je manjak vremenskih i normativa po profilu, loše definiranih ugovornih odnosa između poslodavaca i financijera, priopćili su iz Komore.

U štrajk stupaju samo članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, dok ostali rade bez zastoja.
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas stupa u štrajk upozorenja koji će biti održan u holu Kantonalne bolnice Zenica u periodu od 10 do 10:30 sati, u vrijeme pauze tokom radnog vremena, zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod izdvajanja samo jedne kategorije za povećanje plaća.

Zdravstveni radnici za 18. listopad najavili su i generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica, na svim odjelima, osim na odjelu urgentne medicine, odjelu intenzivne njege, u centru za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Štrajk upozorenja najavili su i zdravstveni radnici Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde. Ističu kako na ovaj način još jednom žele skrenuti pažnju nadležnim institucijama te ima dati posljednju šansu za primjenu potpisanog granskog kolektivnog ugovora. Štrajk će trajati pola sata u vrijeme pauze.

 

drukciji

Prethodni članakWMF: BIH nakon drame ispala sa Svjetskog prvenstva u Tunisu!
Sljedeći članakNOVA BILA: U subotu manifestacija “Čuvari tradicije”