Zdravko je najbolji golubar u BiH

Golubar-Zdravko-Ivankovic

Golubar-Zdravko-IvankovicVitežanin, pedesetogodišnji Zdravko Ivanković, u proteklih desetak pa i više godina, nedvojbeno je najuspješniji uzgajivač golubova pismonoša u BiH. Sa svojim golubovima „kitio” se brojnim titulama, priznanjima, pobjedničkim pokalima, čak i titulama europskih i svjetskih prvaka golubova letača.

U viteškom naselju Rijeka ima veliki i suvremeno opremljeni golubarnik,njegovi golubovi traženi su i u inozemstvu, a trenutno u golubarniku ima oko 200 golubova – pismonoša, desetak parova s pedigreom, dok su ostali njihovi mladi potomci aktivni letači-natjecatelji.

Potvrda kontinuiranih uspjeha su i priznanja koja su Zdravkovi golubovi dobili za 2013. godinu na godišnjoj svečanosti proglašenja najuspješnijih golubova-natjecatelja Udruženja klubova uzgajivača golubova pismonoša BiH održane proteklog vikenda u Modriči. Naime, Zdravkov golub je sveukupni pobjednik BiH za 2013. u programu 10 letova – kratkih, srednjih i dugih pruga, ujedno je i jedini golub koji je imao plasman u svih 10 pruga.

U ekipnoj konkurenciji (5 golubova) titulu najboljih za 2013. također su uvjerljivo osvojili Zdravkovi golubovi sa 44 osvojena boda od mogućih 50. A pobrojati sve uspjehe, pobjede, visoke plasmane, pokazati sve pokale, plakete, priznanja…, što su Zdravkove pismonoše osvojile u prošloj godini trebalo bi daleko više novinskog prostora od potrebnog za jednu uobičajenu novinsku informaciju.

„Golubove obožavam, život bez njih ne mogu zamisliti, a svaki njihov trening ili natjecateljski let, proživljavam s tremom i zebnjom, s iščekivanjem hoće li uspjeti savladati sve prepreke (vjetar, nevrijeme…) i izbjeći sve zamke (jastrebovi…), hoće li stići u svoje matično gnijezdo sa raznih strana, s udaljenosti od više stotina kilometara. A ta moja ljubav, druženje s tim plemenitim i pametnim pticama, traje od mog ranog djetinjstva, više od 40 godina. I, nadam se, trajat će…!

 

Z. Čilić