Zbor mladih iz Koblenza oduševio Vitežane

Vitežani su već navikli da u određenim prigodama, prije svega u povodima vjerskih blagdana, u njihovoj lijepoj župnoj crkvi sv. Jurja imaju mogućnost uživati u koncertima, klapskom pjevanju, opernih solista, koncerata na orguljama…, uglavnom klasične i sakralne glazbe. Tako je bilo i u četvrtak navečer kada su u Vitezu  gostovali glazbenici iz Njemačke, članovi Zbora mladih iz Koblenza.

U Vitez su stigli uz posredovanje fra Ivice Studenovića, profesora na franjevačkom sjemeništu u Visokom i, posebno se mora naglasiti, oduševili su Vitežane kao malo tko do sada. Uz ravnanje i glasovirsku pratnju maestra Manfreda Faiga, njemački srednjoškolci, članovi i u Europi poznatog Zbora mladih iz Koblenza, izvodili su kompozicije poznatih njemačkih i drugih svjetskih kompozitora. Uz izvedbe Zbora bilo je i solo izvedbi, izvedbi posebno ženskog i muškog dijela zbora, a sve na opće oduševljenje okupljenih ljubitelja klasične glazbe u viteškoj župnoj crkvi.

Zanimljivo je, kazao nam je fra Ivica Studenović,  slučajni susret s njemačkim glazbenikom, Manfredom Faigom, bio je i korak vrijedne suradnje Zbora mladih iz Koblenza i prošle godine osnovanog Interkulturalnog zbora mladih iz Visokog, koji čine sjemeništarci iz Visokog i nekoliko studenata s Franjevačke teologije u Sarajevu. Zbor iz Visokog  ima sličnu glazbenu koncepciju, pa je suradnja urodila zajedničkim nastupom u Visokom, a zajedno u petak su imali zajednički koncert i u Sarajevu.

„Govore različitim jezicima, iz različitih su kulturnih miljea, različitih su nacionalnosti…, ali ih uspješno spaja i vezuje jezik glazbe“, kazao je fra Ivica Studenovič.

Tijekom koncerta u crkvi je  vladala potpuna tišina, tako je tražio maesto Manfred Faig, istaknuvši kako je koncert ustvari molitva koju ne treba pljeskom i odobravanjima prekidati. Okupljeni u crkvi su  poštovali zahtjev, a na kraju koncerta pljesak se pretvorio u više minutne ovacije mladim glazbenicima.

Ovom prilikom viteški župnik fra Marko Kepić maestru Manfredu Faigu darovao je umjetničku sliku.

Z. Čilić