Zbog zaposlenja u inozemstvu s evidencije Zavoda za zapošljavanje SBŽ izbrisana 321 osoba

Zbog zaposlenja u inozemstvu, 321 osoba izbrisana je u protekloj godini iz evidencije zavoda za zapošljavanje u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ).

Prema podacima Službe za zapošljavanje SBŽ, u prošloj godini je povećan broj onih koji su izbrisani iz evidencije zbog zaposlenja u inozemstvu, a osobito osoba s visokom i srednjom stručnom spremom.

U inozemstvo je u protekloj godini, prema ovim podacima, otišlo najviše kvalificiranih radnika (KV) – njih 152, 94 osobe sa srednjom stručnom spremom, 51 s visokom stručnom spremom, pet s višom stručnom spremom te 19 nekvalificiranih radnika.

S obzirom na to da se radi o podacima koji se odnose samo na osobe evidentirane na biroima za zapošljavanje, strahuje se da je stvarni broj onih koji su otišli u inozemstvo daleko veći, kao i da će trend iseljavanja biti nastavljen.

Ravnatelj bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj kod Travnika Velimir Valjan u više je navrata ukazivao na to kako odlazak zdravstvenih radnika u budućnosti može stvoriti velike probleme.

– Medicinski kadar sa srednjom stručnom spremom masovno odlazi u susjedne zemlje i plašim se da ćemo, ukoliko nešto ne bude učinjeno, za nekoliko godina doći u situaciju da nas neće imati tko liječiti – kazao je Valjan.

Na tendenciju pada broja učenika u školama upozorio je županijski ministar prosvjete Jozo Jurina, koji tvrdi da su u posljednjih deset godina škole u SBŽ-u ostale bez 6.500 učenika.

– U ovoj školskoj godini imamo 200 učenika manje u odnosu na prošlu godinu i tu se ne može govoriti o drastičnom smanjenju – rekao je Jurina.

Međutim, Jurina je upozorio da je u prethodnoj školskoj godini broj učenika u SBŽ smanjen za 900 u odnosu na godinu ranije.