Zbog ubojstva sarajevskih policajaca u ponedjeljak Dan žalosti na području cijele FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na telefonskoj sjednici usvojila odluku da se u ponedjeljka 29. listopada na cjelokupnom teritoriju Federacije proglasi Dan žalosti, potvrđeno je za Klix.ba u Vladi FBiH. Kako je rečeno, ova odluka je donesena na prijedlog ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, a zbog brutalnog ubojstva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje se desilo jučer ujutro u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Adis Šehović i Davor Vujinović, sarajevski policajci koji su mučki ubijeni u ranim jutarnjim satima prilikom vršenja redovnih policijskih aktivnosti, bili su dugogodišnji, iskusni policajci i ponos Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Obojica su nosili čin višeg policajca te, prema riječima njihovih starješina, su se mogli ponositi svojom službom.

Šehovića i Vujinovića su više puta pohvaljivali komesar i ministar unutarnjih poslova. Šehović je posebno pohvaljen jer je sudjelovao u hapšenju opasne kriminalne grupe 2012. godine u Sarajevu.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, rekli su iz Vlade FBiH.