Zbog straha od gubitka radnog mjesta, polovina radnika 
ne smije otići na bolovanje

Zbog malih i neredovitih plaća, loših uvjeta na radnom mjestu, prekovremenog rada i svakodnevnog stresa na poslu, sve više radnika obolijeva, upozoravaju u Savezu sindikata Republike Srpske.

Istraživanje je pokazalo da od 35 do 50 posto radnika ne koristi bolovanje zbog straha od gubitka radnog mjesta ili da im zarađene plaće neće biti isplaćene.

Opća klinička slika radnika, napravljena na osnovi mišljenja stručnjaka, pokazala je kako prosječan radnik u Republici Srpskoj ima problem s vidom, muči ga reuma, pod stresom je, boli ga želudac i pije lijekove za smirenje. S obzirom na vrlo slične uvjete života i rada, u većem bh. entitetu situacija je zasigurno ista.

Pokazalo se da gotovo svaki drugi radnik radi posao koji je stresan, također svaki šesti trpi psihičke i ostale oblike pritisaka od pretpostavljenih, dok 11 posto radnika pije antidepresive, što jasno pokazuje da su zdravlje i radne sposobnosti radnika uvelike ugroženi”, kazala je za BN televiziju stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević.

Prekovremeni rad negativno utječe na kvalitetu rada i na zdravstveno stanje radnika. Ako je prekovremeni rad dulji od 8 sati, a pogotovo dulji od 12, on mora dovesti do zamora, a samim tim i do većeg broja pogrešaka. To neminovno dovodi i do čestih ozljeda. Nažalost, te ozljede vrlo rijetko se verificiraju, kazala je ravnateljica Zavoda za medicinu rada i sporta Mira Popović. Sve to dovodi do poremećaja socijalnih i obiteljskih odnosa, što može proizvesti niz psihičkih problema kod radnika”, istaknula je.

Prethodni članakOtvaranje sezone skijanja na Rostovu u petak
Sljedeći članakGesta ljudske ljubavi i dobrote