Zbog sive ekonomije i plaćanja gotovinom BiH gubi oko milijardu KM godišnje

Studija o stanju sive ekonomije, koju su danas u Sarajevu predstavile kompanije MasterCard i Ernst & Young, pokazala je da je razina sive ekonomije u BiH u 2014. iznosio 25,5 posto BDP-a, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci sudjeluje sa 42 posto, javlja Fena.

Direktorica prodaje MasterCarda za BiH, Crnu Goru i Srbiju Jelena Ristić izjavila je da su u fokusu te kompanije elektronska plaćanja koja su na mnogim tržištima, dokazano, pozitivno utjecala na smanjenje sive ekonomije.

– Siva ekonomija nije problem samo zemalja u razvoju, već i razvijenog svijeta, što su pokazali i rezultati studije Europske komisije iz 2014., da je izgubljeno 160 milijardi eura neprijavljenog poreza – istaknula je Ristić.

Dodala je da su prednosti elektronskog plaćanja za korisnike brže, jednostavnije i sigurnije plaćanje, za trgovce povećanje prihoda smanjenjm troškova upravljanja gotovinom, dok je financijskim institucijama olakšano svakodnavno poslovanje, a državne mogu pratiti tragove transakcija, što pozitivno utječe na rast BDP-a i smanjenje sive ekonomije.

Marek Rožkrut, šef sektora za ekonomsku analizu kompanije Ernst & Young, precizirao je da siva ekonomija u BDP-u BiH sudjeluje s 25,5 posto i da je značajna većina te sive ekonomije izazvana plaćanjem gotovinom.

Naglasio je kako je upravo taj segment sive ekonomije odgovoran za gubitak proračunskih prihoda od najmanje 1,1 milijardu KM.

Prethodni članakKoliko će cigarete zapravo poskupjeti od 1. siječnja?
Sljedeći članakOd 1. siječnja veće cijene električne energije za kućanstva