Zbog sive ekonomije i plaćanja gotovinom BiH gubi oko milijardu KM godišnje

Studija o stanju sive ekonomije, koju su danas u Sarajevu predstavile kompanije MasterCard i Ernst & Young, pokazala je da je razina sive ekonomije u BiH u 2014. iznosio 25,5 posto BDP-a, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci sudjeluje sa 42 posto, javlja Fena.

Direktorica prodaje MasterCarda za BiH, Crnu Goru i Srbiju Jelena Ristić izjavila je da su u fokusu te kompanije elektronska plaćanja koja su na mnogim tržištima, dokazano, pozitivno utjecala na smanjenje sive ekonomije.

– Siva ekonomija nije problem samo zemalja u razvoju, već i razvijenog svijeta, što su pokazali i rezultati studije Europske komisije iz 2014., da je izgubljeno 160 milijardi eura neprijavljenog poreza – istaknula je Ristić.

Dodala je da su prednosti elektronskog plaćanja za korisnike brže, jednostavnije i sigurnije plaćanje, za trgovce povećanje prihoda smanjenjm troškova upravljanja gotovinom, dok je financijskim institucijama olakšano svakodnavno poslovanje, a državne mogu pratiti tragove transakcija, što pozitivno utječe na rast BDP-a i smanjenje sive ekonomije.

Marek Rožkrut, šef sektora za ekonomsku analizu kompanije Ernst & Young, precizirao je da siva ekonomija u BDP-u BiH sudjeluje s 25,5 posto i da je značajna većina te sive ekonomije izazvana plaćanjem gotovinom.

Naglasio je kako je upravo taj segment sive ekonomije odgovoran za gubitak proračunskih prihoda od najmanje 1,1 milijardu KM.