Završila velika devetnica u travničkoj župi

Večernjom svetom misom, 24. svibnja, župa Sv. Ivana Krstitelja u Travniku završila je daljnju pripravu – veliku devetnicu, za proslavu svog nebeskog zaštitnika.

Naime, svakog 24. u mjesecu, od rujna 2020., u travničkoj se župi slavi zavjetna misa u čast njihova patrona Sv. Ivana Krstitelja.

Misu je ovaj put predvodio župni vikar u župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik vlč. Marcel Tunjić.

Na početku, riječi pozdrava okupljenim vjernicima te dobrodošlicu predvoditelju misnog slavlja uputio je župnik i dekan travnički preč. Marko Mikić.

Nakon svetopisamskih čitanja, vlč. Tunjić je u svojoj propovijedi približio i povezao nedjeljnu svetkovinu Duhova s današnjim spomendanom Blažene Djevice Marije Majke Crkve. Na poseban način istaknuo je kako su i Marija – Isusova i naša majka – i Sv. Ivan suvremenici s Isusom, te su oboje imali zapaženu i važnu ulogu u povijesti spasenja. Poglavito sam Ivan Krstitelj koji je jedini od svih proroka upro rukom u Isusa govoreći: „Evo Jaganjca Božjega…“

Nakon svete pričesti i popričesne molitve izmoljene su litanije i pobožnost pred kipom Sv. Ivana.

Župnik je nakon molitve Anđeo Gospodnji zahvalio župljanima na upornosti i dolaženju, pjevačima na čelu sa s. Anđelom Brkić na skladnom pjevanju kroz ove zavjetne mise, te najavio kako je 24. lipnja dan njihova patrona i proslava koju će uveličati nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić. Također, dodao je kako će se s novom velikom devetnicom ponovno započeti 24. rujna ove godine.

Spomenimo kako je riječ o pobožnosti koju je dolaskom u travničku župu započeo preč. Mikić sa svojim župljanima, smatrajući ju potrebnom, a radi produbljivanja i još većeg, boljeg upoznavanja, te nadasve čašćenja njihova patrona. Većina ovih zavjetnih misa kroz godinu padala je radnim danom, te ponekad nedjeljom. Pohvalno je to, kako su vjernici, zajedno sa župnim zborom, sudjelovali i u ovoj novoj pobožnosti.

M.M./ KT