Završeni popis stanovništva obveznike košta 40.000 KM mjesečno

Popis stanovništva u BiH davno je završen, a i dalje nas košta 40.000 KM mjesečno.

Iako su službeni rezultati popisa objavljeni prije nekoliko mjeseci, Agencija za statistiku BiH još uvijek vrši određene aktivnosti u vezi s popisom pa samim tim produžava Ugovor o zakupu prostora za arhiviranje popisnog materijala s kompanijom Tomašević d.o.o u Istočnom Sarajevu.

Ugovor koji Agencija za statistiku BiH ima s kompanijom Tomašević d.o.o istekao je u prosincu prošle godine, a od lipnja ove godine produžava se na mjesečnoj bazi. Iz Agencije kažu da sve aktivnosti o popisu stanovništva planiraju završiti do kraja ovog mjeseca.

Naše aktivnosti i analize su još uvijek u toku, ali smo planirali intenzivno raditi na planu da završimo sve aktivnosti u tom prostoru do kraja ovog mjeseca. Znat ćemo vjerojatno do kraja ove ili početkom narednog tjedna u kojoj smo fazi. Nije bitan samo papir kao papir, mi moramo regulirati podatke i odlučiti kako ćemo ih zaštititi. Detalje ne mogu govoriti dok sve ne definiramo i dok Pravilnik za arhiviranje i uništenje popisne građe ne bude ozvaničen”, izjavila je za Klix.ba Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Pravilnik za arhiviranje i uništavanje popisne građe će biti jedan cjelovit dokument u kojem će biti i to riješeno, a bit će regulirano sve što se odnosi na popisnice, bez obzira je li riječ o skeniranim popisnicama koje će biti pohranjene u arhivi u elektronskoj formi ili popisnicama u printanom obliku.

Arhivirat ćemo sve ono što smo fotografirali i skenirali, odnosno što imamo u elektronskoj formi i bit će definirano kako ćemo to pohraniti, a moramo poštovati zakonske odredbe. Zakonom je regulirano kako se i što uništava. Zbog zaštite podataka, arhiviranje i uništenje popisne građe moramo uskladiti sa domaćim zakonodavstvom, ali i sa standardima EUROSTAT-a”, kaže Adembegović.

Pravilnik je u izradi, odnosno urađen je, ali se sada vrši finalna provjera zakonitosti tog pravilnika koji bi trebao ovih dana biti ozvaničen i usvojen.

Podsjećamo, bruto iznos mjesečnog zakupa prostora za Centralno obradno mjesto, sa uključenim troškovima režija, osiguranja i drugih pratećih izdataka iznosi u prosjeku 40.000 KM. Iz Agencije za statistiku BiH kažu da se taj novac izdvaja iz proračuna predviđenog za popis. I pitanje je koliko će nas popis koštati.

Prethodni članakU Bučićima blagoslovljeno novo zvono i proslavljeno 160 godina župe
Sljedeći članakGornji Vakuf: Pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka