Završeni “Dani kosidbe 2019 – Strljanica”

Dani kosidbe na Kupresu ili narodski Strljanica je tradicijska manifestacija na Kupresu. Odavna je to značajan i prepoznatljiv društveni i kulturni događaj na Kupresu. Baštini višestoljetni kontinuitet održavanja.

U okviru programa “Dana kosidbe 2019.” u Kupresu je održano Prvenstvo lovačkih udruga HB županije, malonogometni turnir, te 2. Etno festival “Moj Ivane – Kupres 2019.”

Danas, 7. srpnja u prijepodnevnim satima je održana Županijska stočarska izložba, potom je uslijedilo svečano otvaranje sportskih natjecanja i to: viteško natjecanje kosaca, pješačke trke, međunarodna galopska utrka na 1 800 m, međunarodna galopska utrka na 2 200 m.

Prema nekim izvorima, održava se od 1687. godine. Strljanica je bilo masovno narodno okupljanje. Na njemu su se “zgledale” djevojke, a obrtnici su pripremali oruđa potrebna za košenje da bi ih mogli prodati. Stolari, kovači i trgovci prodavali su kose, kosišta, klepce, bavke, brusove, grablje, vile i ostalo. Izložena oruđa kupci su htjeli iskušati. Isprobavanje je preraslo u natjecanje. Cijenila se brzina, širina i urednost otkosa. Najbolji je kosac proglašavan je “kosbašom”.

Ove godine titulu kosbaša zaslužio je Kuprešak Vinko Čičak.