Završena potraga za nestalim Hrvatima na Rostovu: Četiri pronađena tijela ključni dokaz

Potraga za tijelima 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz logora tzv. Armije BiH u Bugojnu na lokalitetu Rostova je završena. Po nalogu Tužiteljstva BiH rezultirala je pronalaskom četiri kompletna tijela, a iskaznica Međunarodnog crvenog križa na ime Zorana Galića, jednog od nasilno odvedenih logoraša, otklonila je i posljednji tračak sumnje da je riječ o pripadnicima „Bugojanske skupine“.

 | Autor :

„Mi smo svoj posao na Rostovu, barem ovog puta završili. Uz odobrenje Tužiteljstva BiH, pretražili smo tri puta veću površinu od prvobitno planirane. Svaka sumnjiva lokacija je prekopana i ekshumacija koje je nakon slučajnog pronalska dijelova tijela i odjeće nestalih zakazana u najkraćem mogućem roku , je ovog puta završena“, kazao nam je Marko Jurišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe BiH koji je pohvalio susretljivost Tužiteljstva BiH zbog brzine zakazivanja ekshumacije te odobrenja da se potraga proširi.

 | Autor :

Ekshumirana tijela po Jurišićevim riječima, nalaze se u prosekturi katoličkog groblja na Prahuljama u Travniku i već u ponedjeljak započinje se s njihovom sudsko-medicinskom obradom. „Ja vjerujem da će i ovaj posao biti završen u vrlo kratkom ruku te da ćemo ubrzo pozvati obitelji radi identifikacije DNK metodom. Nakon toga predat ćemo tijela obiteljima da ih dostojno pokopaju. Ona su ujedno i ključni materijalni dokaz uz koji bi trebao pomoći da se klupno zločina nad Hrvatima Bugojna konačno početi odmotavati“, smatra Jurišić.

Sličnog su promišljanja i obitelji žrtvava i preživjeli logoraši.

„Pronalazak četiti tijela naših nasilno odvedenih logoraša je dobar početak, ali mi nećemo odustati od potrage sve dok se i tijela preostalih 15 logoraša ne pronađu. Sve ove godine oni se vode kao nestali, ali su oni zapravo likvidirani i postoje oni koji su cijelo vrijeme znali gdje su njihova tijela. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela dovesti do procesiranja odgovornih koji će morati reći i gdje su tijela naših još 15 nasilno odvedenih logoraša“, kazao nam je Miroslav Zelić, jedan od preživjelih logoraša bošnjačkih logora u Bugojnu i predsjednik bugojanske HVIDR-e.

Ana Popović/ Večernji list