Završena kulturna manifestacija Rujanski susreti

Tradicionalni Dani folklora i tradicijskih umjetnosti „Rujanski susreti“, proteklog su vikenda održani u Novom Travniku. Riječ je o vrlo zanimljivoj manifestaciji koja i na poseban način manifestira i prezentira kulturnu baštinu bosanskohercegovačkih Hrvata.

A kako su u najavama organizatori naglašavali – „Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijena“.

No, ove su godine, uz društva iz BiH (KUD „Stari hrast 2000“ – Novi Travnik, HKUD „Sitan tanac“ – Šuica, KUD „Brodski biseri“ – Bosanski Brod, HKUD „Brda“ – Široki Brijeg, , KUD „Borac“ Travnik, KUD „Ravnica“ – Oštra Luka – Bok, HKUD Luke – Višići, Čapljina, HKDU „Napredak“ – Uskoplje, HKDU „Kamešnica“- Podhum, Livno), nastupila je i izvorna pjevačka skupina „Kupreški bećari“- Kupres i dva društva iz inozemstva – „Demižon“ -. Stržnice, Czech Republic i KUD „Rodna gruda“ – Dugo Selo, Hrvatska. I posebno treba naglasiti da su svi sudionici manifestacije prezentacijom bogate kulturne baštine – nošnjama, glazbom, starim glazbenim instrumentima, pjesmom, igrom, razdraganošću… – oduševili Novotravničane i njihove goste, najprije na gradskim ulicama, na platou ispred zgrade Općine, te na cjelovečernjem programu u velikoj dvorani Doma kulture.

Prvog dana manifestacije, u četvrtak 4. rujna, na Gradskom trgu održan je koncert tamburaških sastava „Kad čuješ tambure“, tamburaških sastava s područja srednje Bosne, a drugog dana, 5. rujna u prostoru Zavičajne zbirke „Baština“ u prigradskom naselju Rankovići, održana je zanimljiva izložba „Metalurgija – makete“, autora Ante Buzuka. Uz to, također 5. rujna sudionici manifestacije „Rujanski susreti“, , folklorni ansambli „Demižon“ iz Strižnice u Češkoj i „Rodna gruda“ iz Dugog Sela u Hrvatskoj, održali su folklorni koncert u Hrvatskom domu u Fojnici.

U subotu, 6. rujna, nakon folklornog koncerta u Domu kulture, u hotelu „Novi Travnik“ održan je okrugli stol „UHAKUD u BiH, Plod zemlje i rad ruku čovječjih“, dok je u nedjelju 7. rujna, u kasnim popodnevnim satima održan Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina.
Uspješan organizator ove lijepe, zanimljive kulturne manifestacije i ove je godine bio novotravničko KUD „Satri hrast 2000“, na čelu s predsjednicom Tanjom Mlakić, uz suradnju i vrijednu pomoć i podršku Udruge Zavičajna zbirka „Baština“, također iz Novog Travnika, koju uspješno vodi Marinko Slipac.