ZAVRŠENA AKCIJA ZA POMOĆ DOMU ZDRAVLJA U TRAVNIKU: Messi, Džeko i Blanka Vlašić podržali akciju

Danas se završavaju aktivnosti humanitarne aukcije dresova poznatih sportaša, koja je pokrenuta za pomoć Domu zdravlja u Travniku. Ova akcija izazavala je veliku pažnju javnosti, nakon što joj se, uz brojne sportske zvijezde, pridružio i napadač Barcelone Lionel Messi.

Humanitarna akcija pokrenuta je s ciljem pomoći pedijatrijskom odjelu Doma zdravlja u Travniku.

Kad je pokrenula humanitarnu aukciju, Jasmina Fajkić nije ni sanjala da će uspjeti dobiti dres sa potpisom slavnog nogometaša Lionela Messija.

“Sa Messijem sam stupila u kontakt preko svoga prijatelja Španca koji se takođe bavi humanitarnim radom. On je stupio u kontakt sa upravom Kluba “Barcelona” i oni su prenijeli ovu ideju Messiju. On je to odmah privatio i poslao svoj dres. Messijev dres izazavao je najveću pažnju na aukciji, budući da mnogi nisu vjerovali da je on čuo za mali Travnik, ali, eto, čuo je i obećao je da će i ubuduće podržati slične akcije”, priča Jasmina.

Osim Messija, humanitarnoj akciji pridružilo se više od 20 sportskih zvijezda, a neki od njih su Xavi, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Damir Džumhur i Amel Tuka.

Jasmina kaže da je iznenađena brzinom kojom su sportaši, poput hrvatske atletičarke Blanke Vlašić, odgovarali na njene pozive da se uključe.

“Blanka Vlašić je odmah prihvatila moj poziv. Obratila samo joj se putem Facebooka i ona je odmah istaknula da želi da sudjeluje u ovoj akciji i nakon par dana poslala je svoje sprinterice u Travnik”, ističe Jasmina.

Jasmina ima samo pohvale i za bh. nogometnog reprezentativca Edina Džeku koji se, kako kaže, odaziva na sve pozive za sudjelovanje u humanitarnim akcijama, kao i Izet Hajrović, zahvaljujući kojem je uspjela kupiti poklone za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Novcem od prodaje dresova bit će nabavljena medicinska oprema koja trenutno nedostaje Domu zdravlja u Travniku.

Jasmina je sinoć na svom Facebook profilu napisala prigodnu zahvalu i komentar:

“Prije tri mjeseca sam krenula da skupljam dresove, da šaljem poruke, preko Facebook-a, preko Instagrama, da šaljem mailove. Molila pojedine da pošalju svoje dresove i uvjeravala se po milijun puta da su neki osim sto su velike fudbalske zvijezde i veliki ljudi. Čekala bus na hladnoj stanici, zvala poštara svaki dan po sto puta je li što stiglo.

Skakala kao luda kad je Messi poslao dres. Trčala u Zenicu u kamp da uzmem dresove. Molila da me puštaju s posla iako sam tek počela raditi. Nailazila na poniženja, mnoge lažne ponude, gutala sve i svašta. Ali neka! Hvala Allahu Milostivom od iduće sedmice će moja i vaša pedijatrija da zasja u novom sjaju jer sam hvala Allahu ispunila cilj i pedijatrija će da dobije sve ono sto im treba. Emocije su mi pomiješane. Ovo je kruna mog desetogodišnjeg humanitarnog rada. Pitaju me što imam od toga? Kažem im da imam osmijeh sve te djece, starih i iznemoglih. I znate što, ona njihova rečenica kad im dođeš i kad ti kažu “Allah te nagradio”, meni vrijedi bogatstvo. Mene moja nagrada čeka gore ako Bog da, ovaj svijet je prolazan i naše privremeno mjesto. Zato sve što radim, radim u ime Boga i za moju sestru koja je vjerujem sada ponosna na mene.

Moja aukcija završava sutra i ovu priliku ću iskoristiti da se zahvalim svima koji sudjeluju još uvijek u aukciji, a posebno da se zahvalim velikom čovjeku iz Travnika, koji je milijun puta do sada pokazao da ima veliko srce, dušu i ovaj put je licitirao sa najvećim brojem ponuda.”

.

“Neizmjerno smo zahvalni Jasmini na ovoj akciji. Ona će nam dobro doći da proširimo postojeću opremu, poput inhalatora i ortoskopa, na područne udaljene ambulante, kako pacijenti ne bi morali dolaziti u centralnu ambulantu i kako bismo najmlađima pružili što kvalitetniju zdravstvenu uslugu”, kaže glavna sestra u ovoj ustanovi Dženana Dautović.

Travničanka Jasmina Fajkić humanitarnim radom se bavi već deset godina, a njen aktivizam nije spriječila ni činjenica da je i sama, nakon završetka fakulteta, pet godina bila bez posla.

Marija Augustinović / RADIO SLOBODNA EVROPA