Završen rukometni kamp talenata HTC “Vlašić 2013”

Sve popularniji i privlačniji turističko-sportsko-rekreacijski Centar FIS na Vlašiću, proteklih je dana imao i dodatan, rukometni „štih”. Jer, u ovom centru, na nadmorskoj visini od 1350 m., proteklih dana organiziran je Rukometni kamp talenata (HTC) „Vlašić 2013″. Rukovoditelj kampa je nekada poznati rukometaš „Krivaje” iz Zavidovića, „Metaloplastike” iz Šapca… i reprezentacije bivše države, Jasmin Mrkonja, aktualni izbornik reprezentacije U – 17 BiH.

U kampu rukometnu obuku, a i tako bi se rad ovdje mogao nazvati, prolazi 58 dječaka i mladića i dvije djevojčice, rođeni 1996. – 2000. god. iz cijele BiH. Uz to, ovaj put je u kampu i 16 mnladića članova RK „Gorenje – Velenje”, na čelu s trenerom Ivanom Simeunovićem. Skupa s Jasminom Mrkonjom i Ivanom Simeunovićem, s bosanskohercegovačkim rukometno najtalentiranijim mladićima, radi i Dositej Perić iz Banja Luke, Haris Galijašević iz Zavidovića i Damir Cipurković iz Tuzle, te fizijoterapeut, Edin Dulić iz Graćanice.

„Uvjeti za rad, smještaj, hrana…, sve je na visokoj razini i sve zacrtano i planirano obavljamo na opće zadovoljstvo. Program je obiman, sadržajan, s posebnim akcentom na otklanjanju tehničkih nedostataka svakog od ovih mladih i vrlo talentiranih igrača. A kamp je pun takvih mladića, uvjeren sam budućih rukometnih poklisara BiH”, kaže nam na Vlašiću, Jasmin Mrkonja, rukometna legenda bivše države.

Kamp su posjetili i stručna predavanja mladim rukometašima održali članovi Anti doping komisije (ADA), te delegat IAF-e, Vladimir Jović, koji je održao predavanje o rukometnim pravilima i ponašanju igrača na terenu. A važnost i značaj ovom kampu svojom su posjetom dali i ministri u Vladi Srednjobosanske županije, Nikola Grubešić (zdravstvo), Jozo Jurina (obrazovanje, sport i kultura) i Zoran Luković (pravosuđe)

„Naravno, promašaj bi bio kada bi na ovakvom okupljanju radili samo na igri, finesama, akcijama, potezima…!. Naime, vrhunski sport, a mnogi će ga od ovih mladića uskoro i praktički živjeti, moraju biti i kompletne osobe, te stoga veliku pozornost poklanjamo i ovakvim i sličnim predavanjima i aktivnostima”, ukazuje i pojašnjava Jasmin Mrkonja. S tim ciljem svakako je i posjet mladih rukometaša na čelu s trenerom Dositejom Perićem, djeci koja borave na Vlašiću u prigodnom rehabilitacijskom kampu, a prošla su teške terapije liječenja od raznih opakih bolesti. „Igrači su među mališane u tom kampu unijeli radost,
družili se i razgovarali s njima i prigodno ih darivali, a na kraju smo svi skupa bili zadovoljni”, kaže trener Dositej Perić, nekada poznati rukometaš Crvene Zvezde iz Beograda.

„Kamp su posjetili i nekoliko treninga vodili i bivši istaknuti igrač i reprezentativac, Zdenko Antović i suigrač Mrkonjin u „Metaloplastici” i legendarni reprezentativac Jugoslavije, Veselin Vujović. „Poziv prijatelja iz najljepših rukometnih dana se ne odbija i već sada mogu reći, bude li poziva i objektivnih mogućnosti, doći ću na ovu prekrasnu planinu, među bosanskohercegovačke rukometne talente, i dogodine”, rekao nam je Vujović naglašavajući kako pokušava kroz nekoliko treninga, na zadane teme, mladim rukometnim talentima i trenerima pokazati i demonstrirati svoj stil i način rada, a što će uskoro, kako je kazao, raditi u Njemačkoj ili pak u Kataru, odakle ima ozbiljne ponude za nastavak trenerske karijere.

„Na Vlašiću, u Centru FIS bili smo i prošloga ljeta, a vlasnik Pero Gudelj, na naše prijedloge i sugestije, napravio je određena poboljšanja potrebni za naš rad i sada smo uvjetima, u svakom pogledu, potpuno zadovoljni i već sada mogu reći – doći ćemo i iduće ljeto”, na kraju našeg posjeta Rukometnom kampu talenata „Vlašić 2013″., poručio je voditelj, Jasmin Mrkonja, naglašavajući kako će, ubuduće, ovaj kamp još više internacionalizirati.

Zvonimir Čilić / VL